Българска асоциация "Биопродукти" обяви, че отново организира протест, след като

...
Българска асоциация "Биопродукти" обяви, че отново организира протест, след като
Коментари Харесай

Биопроизводителите готвят нов протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено


Българска асоциация "Биопродукти " разгласи, че още веднъж провежда митинг, откакто нито едно от настояванията им не е било изпълнено. Преди два дни биопроизводители се събраха пред постройката на земеделското министерство и желаеха оставката на отрасловия министър Румен Порожанов.

Недоволството им е поради нова разпоредба за биологичното произвеждане, с която се вкарват доста високи условия както към производителите, по този начин и към компаниите, които ги сертифицират. Те упорстват още за основаване на съвещателен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани.

От асоциацията прецизират в отворено писмо до медиите, че са отказали да беседват с представители на министерството, защото през последните месеци неведнъж са го правили, само че по-късно "не се случваха коментираните и контрактувани дейности, а се предприемаха напълно други стъпки и се вземаха решения, които въобще не са коментирани с сектора ".

"Недопустимо е цялостен един отрасъл да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда аргументи за митинга ", написа в позицията на биопроизводителите, като се прецизира, че сега европейските средства за биоферми са блокирани и не се изплащат, макар че Порожанов разгласи, че те не са блокирани.

Приети в края на предходната година промени в разпоредба плануват, че в случай че единствено в една партида биопродукция бъде намерено даже минимално количество от неразрешени за биопроизводството субстанции, контролният орган незабавно би трябвало да стартира процедура по лишаване на документа на цялото стопанство. Според производители е допустимо въпросното замърсяване да е индивидуален случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за машинация от фермера. Текстовете обаче не вършат разлика./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР