Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) разработи кратки съвети

...
Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) разработи кратки съвети
Коментари Харесай

Внимание! БАБХ с важни съвети за Африканската чума по свинете

Българска организация за сигурност на храните (БАБХ) създаде къси препоръки за земеделските стопани за различаване на вируса на Африканската чума и предварителната защита от разпространението на заболяването.

Тези ограничения са част от осведомителната акция на БАБХ по отношение на установения първи за страната случай на болестта Африканска чума по свинете на 31.08.2018 година на територията на с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна. Съветите, които биха спомогнали за ограничение и неразпространение на болестта, са изпратени до всички регионални и общински администрации, които допустимо най-бързо би трябвало да ги разпространят измежду жителите на селата и градовете посредством налични до тях места.

Африканската чума по свинете е мощно заразно заболяване, което визира свинете от разнообразни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат наранени хора, само че вследствие на наложителните рестрикции икономическите последствия за отраслите свиневъдство и месопреработка могат да бъдат обилни. Ето за какво за попречване на разпространяването на вируса от засегнатите региони е належащо притежателите на животни да съблюдават следните правила:

1.     Домашните прасета не би трябвало да се хранят с боклуци, в това число кухненски, съдържащи останки от свинско месо или месни артикули от свинско месо.

2.     Термичната преправка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за персонална консумация, би трябвало да се преработи термично, дружно с костите, до цялостно му подготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

3.     От прясното месо, добито за персонална консумация, не би трябвало да се създават сурово-сушени месни артикули (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

4.     Вътрешните органи се обработват термично до цялостното им подготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не разрешава изравянето им от животни.

5.     Сланината би трябвало да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до приемане на пръжки и свинска мас)

6.     Замразеното свинско месо е евентуален източник на разпространяване на вируса, заради което не би трябвало да напуща дома на притежателя. Месото може да се употребява в домашни условия, след термична преправка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не би трябвало да напущат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са евентуален източник на зараза, в случай че бъдат изхвърляни като битов боклук.

7.     В случаи на дране на закланите прасета, добитите кожи на животните също са източник на болест и би трябвало да се заровят на дълбочина, която не разрешава изравянето им от други животни или се предават за заличаване.

8.     Кръвта, стомашно-чревното наличие и другите боклуци, негодни за консумация (нокти, козина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не разрешава отравянето им от други животни или се предават за заличаване.

Ако преди кръвопролитие на прасета за персонална консумация стопаните виждат признаци, като загуба на вкус, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани придвижвания, кървава диария, забележими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на кръвопролитие открият кръвоизливи по целия мъртвец, насъбрана кървава течност в корема и гръдния панер, почернял и уголемен далак, дребни червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които вземат участие при клането, би трябвало да подхващат всички хигиенични ограничения да не разнесат вируса до домовете си!
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР