Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки
Коментари Харесай

Инспектори на БАБХ тръгват на проверки за Великден и Гергьовден


Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира засилени инспекции на обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и тържища, по отношение на идните публични празници (Великден и Гергьовден).

В интервала от 06.04.2020 година до 08.05.2020 година, в това число, във фокуса на засиления надзор попадат производството и търговията на обичайно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на багра за яйца. Ще се следи за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, за правилното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се управлява съществуването и цвета на здравна маркировка (син цвят – с генезис България, червен цвят – с генезис, друг от българския, в сходство със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също по този начин и дали търговците дават на видно място информация за страната на генезис на месото.

Инспекторите ще селедят строго метода на предпазване, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас “B ” в комерсиалната мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с генезис Европейски Съюз и трети страни.

По време на формалните празници 17.04.2020г. - 20.04.2020г. включително, на 01.05.2020г. и на 06.05.2020г. ще бъдат обезпечени дежурни чиновници в ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.

До края на оповестеното в страната изключително състояние по отношение на пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да прави засилени инспекции в обектите за произвеждане и търговия с храни, и заведения за публично хранене, които подготвят и доставят храна до краен консуматор. Проверките включват потребление на уместно защитно работно облекло, химични субстанции и съоръжение за дезинфекция  и защитни средства (ръкавици /при нужда и според от естеството на работа/ и маски) от чиновниците, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата стерилизация.

Ще се следи основани ли са условия, които попречват директния допир на клиента с непредварително опаковани храни като се изключи плодове и зеленчуци; за съществуване на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди приложимост следва да бъдат добре измити, като при опция бизнес операторът да обезпечи еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед понижаване риска от замърсяване на продуктите;

Специално внимание се обръща на записите по Системата за ръководство на сигурността на храните, по-конкретно за хигиена и стерилизация на пространства, инвентар и софтуерно съоръжение, и хигиена и здравен статус на личния състав.

БАБХ напомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на уеб страницата.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР