Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря
Коментари Харесай

БАБХ спря дейността на незаконен развъдник, в който е родено кучето Рая |

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) разкри и спря активността на противозаконен разплодник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая. Обектът не е регистриран като животновъден, притежателят е физическо лице и прави развъдна активност на кучета от породата чихуахуа без потекло, незаконно по интернет.

В постройки в частния парцел на притежателя инспекторите установяваха общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 дребни. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се поставят за тях съответни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са разпознати и имунизирани, според законодателството.

На притежателя е публикуван акт за противозаконна развъдна активност, според Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД).

Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния доктор, издал подправените документи на кучето Рая. Констатираните нарушавания на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, приложимост на идентификационни чипове с неразбираем генезис и без да бъдат вписани в интегрираната осведомителна система на организацията - ВетИС и издаване на подправени документи, както и липса на наложителен дневник на дейностите, осъществявани в практиката на лекаря.

БАБХ търси подпомагане от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да спомагат за осиновяването им.

Всички установени от контролния орган нередности и условия ще бъдат предадени на Прокуратурата за следващи дейности по подготвеност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР