Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

БАБХ откри огнище на чума по свинете във варненско село

 Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в стопанство за развъждане на животни от породата Източнобалкански прасета (ИБС) в с. Юнец, област Варна. Последното огнище при ИБС беше записано на 23.04.2020 година в област Шумен.

Положителните проби от с. Юнец бяха лабораторно доказани през вчерашния ден, 05.08.2020 година, от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) в София.

Незабавно са подхванати ограничения за очистване на огнището, според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. В засегнатото стадо се отглеждат 212 прасета, като до констатирането на болестта от него са умрели 15 животни. Предстои хуманното неутрализиране на останалите свине.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището - с. Юнец и с. Рудник, общ. Долни Чифлик, обл. Варна. В 10–километровата следена зона са включени обитаеми места от община Долни Чифлик: с. Шкорпиловци, гр. Долни чифлик, с. Детелина, с. Старо Оряхово, с. Ново Оряхово, с. Солник и с. Кривини; от община Бяла: с. Самотино, с. Горица, с. Господиново, с. Дюлино, както и с. Козница, общ. Несебър, област Бургас, в които са подхванати ограничения за надзор и очистване на АЧС.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската активност, притежателите на животни, които са спазили наредбите на закона, подлежат на обезщетение за обезвреждането на животните им.

БАБХ припомня, че със Заповед на изпълнителния шеф е неразрешено пасищното развъждане на прасета от породата ИБС за понижаване на риска от контакт със инфектирани диви свине и разпространение на болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР