Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличието на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличието на
Коментари Харесай

Кашкавал със смъртоносни бактерии откриха от БАБХ

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) установи съществуването на бактерията Листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и противоречие по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при инспекция в комерсиалната мрежа в София през предходната седмица, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Наличие на Листерия моноцитогенес беше открита в кашкавал "Беленско " с партиден номер L060520, създаден от млекопреработвателно дружество "Рафтис милк " ЕООД.

Произведено е количество от 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида, могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

В проба от сирене е открито противоречие по физикохимичния състав - неколкократно по-ниско наличие на мазнини от оповестеното от производителя.

По двата случая са подхванати незабавни дейности от Областните дирекции по сигурност на храните за прекъсване от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, нечист с Листерия, е осъществена съществена стерилизация.

На бизнес операторите са формирани актове по Закона за храните. Максималната финансова глоба за двете нарушавания според законодателството е до 6000 лв..
Бактерията Листерия моноцитогенес води до инфекциозното забаляване - листериоза, което има разнородни клинични признаци, които зависят от възрастта на инфектирания. Най-застрашени са хората с имуносупресия / даже и физиологична / - бременни дами, новородени деца, пациенти с трансплантирани органи, захарен диабет, цироза, онкологични болести и други

Инкубационният интервал е сред 4-45 дни. Заболяването стартира с повишение на температурата. Част от болните развиват ангина и се уголемяват шийните лимфни възли. При по-възрастни заболели, които имат директен контакт със инфектирани животни, може да се развие конюктивит, който протича тежко. Най-опасна е септичната форма, при която са наранени разнообразни органи и системи, в това число нервната система - развива се менингит, енцефалит или цирей на мозъка.

Бактериите са доста устойчиви и дълго време се съхраняват в почвата и при ниски температури. Може да останат жизнеспособни и в артикули, които се съхраняват в ледник. Заразяването на индивида става най-често по алиментарен път - т.е. при консумация на контаминирани хранителни артикули - несварено мляко от инфектирано животни, млечни артикули - "пресни " - сирене, кашкавал.

Възможно е заразяване и при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР