Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изплати обезщетения за

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изплати обезщетения за
Коментари Харесай

Изплатиха 15.6 млн. лв. обезщетения заради чума по свинете

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) изплати компенсации за общо 15.6 млн. лева на стопани на обекти, наранени от Африканска чума по свинете (АЧС). Компенсации получиха две индустриални свинеферми, една фамилна плантация вид „ А “ и 12 стопани на стада от породата Източнобалкански прасета, оповестиха в четвъртък от ведомството.

С изплатените средства са обезщетени стопаните на огнища, установени през 2020 година, като се изключи двама притежатели на източнобалкански прасета, чиито стада са болни от вируса през 2019 година.

Проверка на Mediapool в регистъра на болестта сподели, че през януари тази година болестта е записано в промишлен свинекомплекс в Никола Козлево, Шуменско. Засегнати бяха 24 000 животни. Тогава е записано огнище и във Вълчи дол, варненско, като наранени са над 39 000 свине. Единственото огнище на болестта, записано във фамилна плантация тази година, е в Гергини, Габрово. Засегнати са 29 свине

Последно, на 5 август БАБХ заяви, че е записано огнище на африканска чума по свинете в стопанство за развъждане на животни от породата източнобалкански прасета в с. Юнец, област Варна. Преди това огнище на болестта бе записано на 23 април тази година в област Шумен.

Положителните проби от с. Юнец бяха лабораторно доказани от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В резултат на огнището бяха избити 212 прасета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР