Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и органите на

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и органите на
Коментари Харесай

БАБХ и МВР разкриха нелегален обект за производство и търговия с храни

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и органите на Министерство на вътрешните работи откриха животновъден обект в с. Елов дол, Област София, нелегално произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и доста по-голям брой селскостопански животни от декларирания, без ограничения за биосигурност и в нарушаване на Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД).

В Агенцията по храните е постъпил сигнал за нерегламентирано кръвопролитие на животни и търговия с хранителни артикули. Незабавно е известена локалната полиция и е осъществена инспекция на място.

Установено е, че обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право да прави индустриална и комерсиална активност. Инспекторите са установили нерегламентирано кръвопролитие на пилета бройлери и прасета, транжиране на добитото месо и следваща преправка на пилешко, свинско и заешко месо. Собственикът на обекта е предложил стоката си в интернет уебсайт като биологично създадени артикули, за клиенти след предварителна поръчка, за което БАБХ публично ще уведоми ГДБОП.

При инспекция на етикетирането на създадените храни е открито, че притежателят е употребявал с изключение на лични етикети като аграрни производител, също и такива на друго дружество, което е нарушаване на законодателството в бранша на храните.

Насочени за заличаване са откритите 780 кг месо, месни разфасовки, субпродукти, сурови и сурово-сушени салами, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти и 47 буркана със свинска мехлем.

По отношение на опазване на здравето на животните също са установени нарушавания. Открити са на място 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 прасета и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал брой животни над потенциала на обектите, за които има регистрация, закупувал е свине и коне без наложителните ветеринарномедицински свидетелства за напредване. Животните са били без идентификационни марки, няма подписан контракт с ветеринарен доктор, в свиневъдните обекти липсват ограничения за биосигурност.

За установените нарушавания са издадени два акта за административно нарушаване и Разпореждане за заличаване на откритите първични материали и храни. Животните в обекта са сложени под забрана и са взети кръвни проби за проучване за Африканска чума по свинете.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР