Българоезичната Уикипедия е разновидност на Уикипедия на български език, започната

...
Българоезичната Уикипедия е разновидност на Уикипедия на български език, започната
Коментари Харесай

Създадена е българоезична Уикипедия

Българоезичната Уикипедия е вариация на Уикипедия на български език, стартирана на 6 декември 2003 година Първата публикация е Григориански календар в превод от френски език, като приоритет на първите редактори е преводът на интерфейса и на първите помощни страници на български език.
Към юли 2013 година по брой публикации тя е на 36-о място от 285 уикипедии на разнообразни езици. Към 5 декември 2018 година същата има 247 575 публикации. Последните публикации, по които се работи, се виждат от препратката Последни промени на менюто вляво на всяка страница.
Статиите са разпределени в категории, проведени по тематики. Категориите са автоматизирано създавани и подреждани описи от заглавията на страниците, причислени към тях.
На 9 ноември 2009 година българоезичната Уикипедия получава специфична премия от БГ Сайт за повсеместен принос за развиването на българоезичното уеб пространство.
Освен категориите, по най-интересните тематики са основани и портали. Усилията на група редактори с ползи в някоя обща тематика и предпочитание да я развиват взаимно се координират посредством основаване на специфична страница – план. Това не е място за писане на енциклопедични публикации, а за организация на създателите в тази категория, за обмисляне на дейностите им, продан на източници на информация по тематиката и разисквания.
Седем от уикипедиите, класирани преди българоезичната по брой публикации, имат по-малко консуматори от нея към 28 септември 2009 година, а три, класирани след нея, имат повече. Шест от уикипедиите, класирани преди българската, са съумели да основат и запазят публикациите си с по-малък брой редакции, в сравнение с българоезичната към същата дата.
Статия номер 100 000 е достигната на 24 май 2010 година, а публикация номер 150 000 – на 17 юли 2013 година
От основаването на Българската Уикипедия досега са направени 8 966 163 редакции по 549 715 страници, от които 247 575 са чисти публикации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР