Българо-норвежки консултации за изясняване на случаите на изведени от семействата

...
Българо-норвежки консултации за изясняване на случаите на изведени от семействата
Коментари Харесай

България и Норвегия проведоха консултации по правата на децата

Българо-норвежки съвещания за изясняване на случаите на изведени от фамилиите си деца организираха представители на институциите на двете страни. Обсъждането беше сред специалисти, които наблюдават използването на настоящите интернационалните контракти и националното законодателството, което урежда правата и закрилата на детето, оповестиха от Външно министерство.

 Захариева изяснява на Норвегия, че децата са преди всичко в културата ни
Захариева изяснява на Норвегия, че децата са преди всичко в културата ни

Посланик Гревстад открива доста сходства в системите за протекция на децата в двете страни, предлага семинари с норвежки специалисти и Неправителствени организации

На срещата бе разискван достъпът до информация по съответни случаи . Експертите разискваха опцията за присъединяване на представители на дипломатически и консулски задачи, упълномощени на територията на Кралство Норвегия , в срещи със службите за протекция на децата.

 Дипломатите ни в Норвегия не знаят доста за отнетите деца от български родители
Дипломатите ни в Норвегия не знаят доста за отнетите деца от български родители

Посолството ни работи по 10 отворени случая

От администрацията желаеха да бъде регламентирано наличието на правосъдни съвещания, уведомяването на консулските служби за наложени ограничения за отбрана на детето , методите за достъп и връзка с деца, намиращи се в приемно семейство или институция, предприемането на ограничения за опазване на родния език на детето , както и опциите за достъп до деца от страна на близки родственици, с които детето поддържа и има мощни връзки.

Консултациите са вследствие на диалога на вицепремиерa и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад , която при започване на юни 2018 година беше поканена в Министерство на външните работи за уточнения по случая с отнетите деца на българската гражданка Цветелина Уланд от норвежките обществени служби.

Домакините показаха структурата и метода на организация на работата на норвежките обществени служби, виновни за закрилата на правата на детето .

На поставените от българската страна съответни въпроси бяха разяснени разпоредбите и процедурите на територията на Кралство Норвегия , уреждащи случаи на деца и родители, които имат непознато поданство.

Българските представители бяха осведомени и с инструкциите на Департамента за децата , младежите и фамилните въпроси, които са разпратили до териториалните обществени служби за съблюдаване на използваните разпореждания на Виенската спогодба за консулските връзки при връзката с задгранични дипломатически и консулски представителства .

Беше разискван и обменът на информация по реда на Хагската спогодба за компетентността , използваното право, признаването, осъществяването и съдействието по отношение на родителската отговорност и ограниченията за протекция на деца от 1996 година сред способените органи на държавите-членки.

От българска страна в междуинституционалните съвещания в Осло участваха посланикът на България в Норвегия Румяна Митрева, българският консул в страната Николай Цанев , шефовете на дирекции " Консулски връзки " и " Права на индивида " в Министерство на външните работи Николай Ванчев и Мария Спасова , както и представители на Министерството на правораздаването и на Държавната организация за протекция на детето.

Норвежките институции бяха показани от управлението на Департамента за децата, младежите и фамилните въпроси и от представители на дипломатическото им ведомство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР