Българо-македонската историческа комисия постигна нулеви резултати, защото няма желание от

...
Българо-македонската историческа комисия постигна нулеви резултати, защото няма желание от
Коментари Харесай

Проф. Топалов: Докато в македонските учебниците пише, че българите са окупатори и татари, не можем да съдействаме за ЕС

 Българо-македонската историческа комисия реализира нулеви резултати, тъй като няма предпочитание от другата страна да се придвижат нещата напред. Това пред БТВ историкът проф. Кирил Топалов, който е член на комисията.

По думите му тя заседава от две години и всяко единодушие е постигано с доста труд и остри разногласия. " Ние се надявахме, че след изявлението на техния министър председател, че имат предпочитание за смяна, видяхме, че комисията е на светлинни години от това и за нас е доста необичайно. Една държавна комисия, която не приема тезите на своя министър-председател и по-голямата част от държавното управление, е доста необичайно, очевидно комисия продължава да служи на старите югославски тези, на старите титовски тези ", изясни проф Топалов.

Според него македонските му сътрудници четат историческите извори, както дяволът чете евангелието. Той съобщи, че в македонските медии циркулира информация, която заблуждава обществото, че комисията са решили въпросите за Средновековието и към този момент са стигнали до най-новата история.

" Това не е правилно. Ние не сме минали Средновековието, не сме стигнали до Възраждането. Разгледахме Гоце Делчев, тъй като наближаваше годишнина. Оказа се, че от тяхна страна въпросът е нерешим ", изясни той.

Историкът посочи, че преди година и половина са разгледали цар Самуил, като са постигнали допустима дефиниция, че той е последовател на българската царска традиция, основал е огромна Българска страна, чиято столица през днешния ден се намира в Република Северна Македония - Охрид.

Относно формулировката за цар Самуил в учебниците, проф. Топалов съобщи, че македонските историци не са я въвели и в тях написа, че владетелят е бил цар на Македонската страна. 

" Нелепости, по какъв начин да се съгласим, по какъв начин да минем напред? Щом тяхното общество желае да влиза в европейския съюз, би трябвало да се научи да мисли европейски. Да не гледат на България като зложелател, ние не сме им зложелател, ние първи ги признахме преди над 20 година, дадохме им стопански помощи, когато имаха ембарго, Бургас стана тяхно пристанище, тъй като Солун беше заключен за тях ", разяснява проф. Топалов.

Историкът уточни, че би трябвало да си отговорим на въпросите какво печели и какво губи страната ни, в случай че всички наши съседи са членове на Европейски Съюз. " Ако в Европейски Съюз би трябвало да влезе страна, която свирепо ненавижда своята роднинска страна - България, която продължава да ни назовава фашистки окупатор, изрод. В учебниците им написа, че българите са били номадско племе, занимавало се с хищничество, а по генезис са турци, татари, монголи... Малко е мъчно България да бъде толкоз глупава и великодушна, че да спомага на Р.С. Македония да влезе в Европейски Съюз ", разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР