Българо-гръцката газова връзка ще бъде напълно завършено до края на

...
Българо-гръцката газова връзка ще бъде напълно завършено до края на
Коментари Харесай

Строителят на интерконектора увери президента, че ще е готов до края на месеца -

Българо-гръцката газова връзка ще бъде изцяло приключено до края на август, увери притежателят на фирмата-строител Авакс на свиканата от при президента Румен Радев среща по тематиката.

От своя страна президентът уточни значимостта на плана за разнообразяването на газовите доставки освен за България, само че и за другите страни от Югоизточна Европа.

В срещата при президента участваха и служебният министър председател, както и министри от кабинета.

Спаред президента междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен обект, а има мощно районно и геополитическо значение.

" Приключването на този инфраструктурен и геополитически обект, в изискванията на тежка световна енергийна рецесия, на лимитирани доставки, на растящи цени, е от особена значимост за нашата страна и за гарантиране на самостоятелност и сигурност в доставките на енергоносителите ", сподели Румен Радев.

Собственикът на фирмата-строител " Авакс " заявява, че ще се направи всичко належащо довършителните действия по обекта да са факт и той да влезе в употреба до края на август, само че си даде пролонгация, като сподели, че това може да стане " до 7 или 8 септември ".

" Ние сме си създали един план във времето за това по какъв начин да се случат нещата по допустимо най-експедитивен метод. Предполагам, че в границите на август, в случай че е 7-8 септември не е чак толкоз огромна отсрочката, само че ще се постараем всичко да бъде изпълнено от наша страна ", сподели той.

Теодора Георгиева - изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания съобщи, че сега се дискутира с " Булгаргаз " по кое време да се задейства точката за достъп за азерския газ при Комотини.

" Доколкото ми е известно, те имат подписан анекс до края на септември. Също по този начин запазен потенциал на Неа Месемврия и на Сидерокастро, тъй че ще се съобразим напълно с поетите техни задължения, с цел да може от първата опция ние да се включим и да активираме точка Комотини ", уточни тя.

Това, което е известно в общественото пространство е, че " Булгаргаз " се е договорил с Азербайджан газ през Комотини да се доставя от 1 октомври.

След срещата министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че от 1 октомври е планувано по тръбата да тече азерски газ.

„ Има някаква убеденост, че планът ще бъде приключен и пуснат в употреба в точния момент. Строителят пое всички задължения, че влизането в употреба ще бъде в точния момент – на 1 октомври по тръбата би трябвало да текат търговски количества газ ”, акцентира той.

По думите му това, което го тормози е, че строителят не е могъл да даде график за осъществяване на безусловно всички действия.

„ Разбрахме се, че в сряда ще създадем среща на обекта и там ще ми дават изискания от мен график – координиран със строителя, подизпълнители, в случай че има такива по избраните действия, и възложителя – в тази ситуация ICGB, който график ще бъде тестван от МЕ и Министерство на регионалното развитие. След това ще следим оперативно всяка активност съгласно този график ”, добави той.

„ Ако строителят работи в действителност с интензивни темпове – този период – до началото на септември за довеждане докрай на строителните действия, както твърди компанията Авакс, най-вероятно този период може да е естествен ”, уточни от своя страна и министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

„ В момента интензивно се работи сред ДНСК и надзора и се окомплектова документите, с цел да почистим въпроса с стадиите, с цел да може да го въведем в употреба ”, добави той. - " Към днешна дата част от проблематичните точки са почнали да се почистват ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР