Българките раждат първото си дете на средна възраст 26 години,

...
Българките раждат първото си дете на средна възраст 26 години,
Коментари Харесай

На първо място в Европа: Българките раждат първото си дете на средна възраст 26 години

Българките раждат първото си дете на междинна възраст 26 години, сочи статистика за 2021 година на Евростат. Това ни подрежда преди всичко в Европа. Средната възраст на дамите, които за първи път стават майки в Германия, Испания, Люксембург, е сред 30 и 31 години.

29-годишната Десислава Стефанова от Велико Търново станала майка, преди да навърши пълноправие. Успяла да приключи учебно заведение и по-късно две висши образования. В момента работи в държавна институция, а синът ѝ към този момент е студент.

 
Животът е мъчно да бъде плануван, има някои неща които се случват непланирано... Божа работа е по кое време една жена ще стане майка, както аз на 17 години. Но това по никакъв метод не попречи на образованието, на развиването ми на реализацията в живота и специалността. Ходих на бал, всичко беше, както си му е реда... Семейството ми е крепко, както си беше изначало, детето ми към този момент е студент - в момента е на 22, учи „ Сигурност и сигурност на превоза “ в София.
Десислава Стефанова

Десислава счита, че дамите би трябвало да раждат в по-ранна възраст.

„ Трябва, тъй като израстваме дружно с децата си и взаимно сме си потребни. А и на този стадий от живота си към този момент имаш повече време за себе си “, твърди тя.

В дирекция „ Социално подкрепяне “ във Велико Търново  винаги е имало случаи на малолетни майки.

 
През 2021 година са ни били девет дребните майки до 18 години, през 2022-ра- пет и тази година, сега 4! В момента имаме 4 дребни майки до 18 година, които подкрепяме, едната е с близнаци.
Мария Еросалимова, н-к отдел „ Социална протекция “- „ Социално подкрепяне “

До навършването на пълноправие, майките взимат помощи за бебетата си в натура.

„ Ние ги подкрепяме във тип на ваучери, за децата.. В момента най-младата ни е на 15,3 г.- учила е, сега е на самостоятелна форма на образование. Двете навършват пълноправие - едната през април, другата през май, и към този момент ще почнат да получават детски добавки, единствено че във тип на пари “, показва Еросалимова.

Случаите на малолетни и малолетни майки у нас са най-вече измежду малцинствените общности. Но след превантивна работа на неправителствени организации и обществени служби, техният брой през годините понижава, прецизират от Социално подкрепяне в Търново.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР