Българките живеят най-кратко от всички европейки в ЕС, а българите

...
Българките живеят най-кратко от всички европейки в ЕС, а българите
Коментари Харесай

България е пълна с недоволни от живота хора, които четат рядко и спортуват по изключение

Българките живеят най-кратко от всички европейки в Европейски Съюз, а българите са трети в обратна посока по дълготрайност на живота. Страната ни е цялостна с недоволни хора, които не четат постоянно, рядко вървят на представления и концерти, съвсем в никакъв случай не стъпват в музеи и в случай че спортуват постоянно, са по-скоро изключение.

Не изключително оптимистичната картина рисува Европейската статистическа работа, която през днешния ден навършва 20 години и по този мотив разгласява „ Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет “. Дигиталната обява включва три раздела: "Живот, съзряване и остаряване... " (вкл. демографско развиване, здраве, дълготрайност на живота и др.), "Учене, работа, заплащане на труда... " (образование, специалност и семейство, работа, безработица, разлики в заплащането сред мъжете и жените) и "Хранене, извършване на покупки, сърфиране в интернет, другарство... " (хранене, обществени привички, онлайн държание, пушене, консумация на алкохол, култура).

Важни събития от живота

Жените в Европейски Съюз напущат дома на родителите си приблизително две години преди мъжете - на 25 година

В съвсем всички страни членки дамите подписват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при подписване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години.

Що се отнася до междинната възраст на дамите при раждане на първо дете - през 2015 година в Европейски Съюз тя е 29 години, като варира от към 26 години в България, Латвия и Румъния до съвсем 31 години в Испания и Италия.

Самотните майки са 7 пъти повече от самотните татковци, демонстрират още данните.

Удовлетвореност

Данните демонстрират, че макар разликите мъжете и дамите в Европа, двата пола са задоволени в идентична степен от живота си. Тук обаче разликата сред България и останалите страни е фрапантна. И мъжете, и дамите са извънредно неудовлетворени от живота си - от скалата от 0 до 10 българите са на 4.8. Средното в Европейски Съюз е 7 за дамите и 7.1 за мъжете. Най-щастливи са дамите в Дания, Финландия (по 8.1) и Швеция (8). При мъжете на първите три места са Финландия, Швеция (по 8) и Дания (7.9).

Продължителност

Швеция е и страната с предстояща най-висока дълготрайност на живота при мъжете - 80.4 година При дамите първа по този индикатор е Испания - 85.7 години. Тук България е последна при дамите (78.2 г.) и трета в обратна посока при мъжете (71.2).

През 2015 година в Европейски Съюз междинната дълготрайност е 83.3 години за дамите и 77.9 години за мъжете с разлика от 5½ години. Сред страните членки разликата във възрастта на дамите и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство.

В резултат на по-голямата дълготрайност на живота и по-ниската смъртност при дамите като цяло през 2016 година в Европейски Съюз на 100 мъже се падат 105 дами (с 5% повече). В съвсем всички страни членки дамите са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), до момента в който в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от дамите.

По отношение на младежите на възраст до 18 години се следи противоположният модел – мъжете са с 5% повече от дамите. От друга страна, при хората на 65 и повече години дамите са с 33% повече от мъжете.

Образование и заплата

По-голям е делът на дамите с висше обучение (33%) по отношение на мъжете висшисти (29%) през 2016 година Пред работодателите обаче мъжкият пол продължава да притегля по-високата заплата. Жените печелят приблизително с 16.3% по-малко от мъжете (2015 г.), а измежду ръководителите дамите са два пъти по-малко от мъжете.

Средно дамите са печелили по-малко от мъжете във всички страни членки, само че разликата в заплащането сред дамите и мъжете варира. Най-големи разлики са следени в Естония (26.9%), Чешката република (22.5%), Германия (22.0%), Австрия (21.7%) и Обединеното кралство (20.8%). Най-ниска е разликата в заплащането сред дамите и мъжете в Люксембург и Италия (по 5.5%), Румъния (5.8%), Белгия (6.5%) и Полша (7.7%).

При сравнението на почасовото възнаграждение за всичките девет класове специалности дамите са получавали по-малко от мъжете в Европейски Съюз през 2014 година. Това се отнася за всички страни членки с доста малко изключения. Най-голяма е разликата в почасовото възнаграждение при ръководителите - с 23% по-ниско при дамите в сравнение с при мъжете. Най-малки са разликите при два от класовете специалности с най-ниски заплати - спомагателен административен личен състав и личен състав, ангажиран с услуги за популацията, търговията и защитата (с 8% по-ниско възнаграждение при дамите спрямо мъжете).

Седем пъти повече дами в сравнение с мъже живеят сами с деца, демонстрират данните. В Европейски Съюз през 2016 година 7.7% от дамите на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца спрямо 1.1% от мъжете на същата възраст. За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на дамите е 9.5% и 16.1% - на мъжете.

Големи разлики има и сред дамите и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните дами, живеещи сами (40.1%), е два пъти по-голям в сравнение с при мъжете (19.7%).

При другите възрастови групи има по-малки разлики. Сред младежите 8.2% от дамите и 7.8% от мъжете на възраст от 15 до 24 години живеят сами. Същото важи и при взаимно живеещите - 44.9% от дамите и 48.2% от мъжете на възраст 15 и повече години в Европейски Съюз живеят с сътрудник.

Непълно работно време

Важен аспект от съвместяването на професионалния и фамилния живот е работата на ненапълно работно време. В Европейски Съюз през 2016 година 32% от заетите дами и 9% от мъжете са работили на ненапълно работно време.

Най-висок дял от дамите работят на ненапълно работно време в Нидерландия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - в Нидерландия - 26%, и Дания - 17%. Най-нисък е делът на дамите и мъжете на ненапълно работно време в България - по 2%.

Безработица

В Европейски Съюз през 2016 година коефициентът на безработица е 8.7% при дамите и 8.4% при мъжете. В 14 страни членки коефициентът на безработица е по-висок при дамите, в 13 е по-висок при мъжете, а в Унгария е идентичен при дамите и мъжете.

Най-голяма разлика сред дамите и мъжете се следи в Гърция (28.1% при дамите и 19.9% при мъжете) и в Испания (21.4% при дамите и 18.1% при мъжете). Обратно - по-ниско ниво на безработица при дамите в сравнение с при мъжете се следи в Ирландия (съответно 6.5 и 9.1%), Латвия (8.4% при дамите и 10.9% при мъжете) и Литва (6.7% при дамите и 9.1% при мъжете).

При разглеждането на данните за потреблението на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци, както и за физическата интензивност, се следят разлики сред двата пола, които изясняват частично за какво повече мъже (57%) в сравнение с дами (44%) в Европейски Съюз са с наднормено тегло.

Средно в Европейски Съюз 38% от мъжете и 23% от дамите пият алкохол всяка седмица, по данни за 2014 година Сред страните членки делът на мъжете варира от 21% в Латвия до 52% в Обединеното кралство, а за дамите - от 5% в Румъния и Литва до 40% в Обединеното кралство.

Повече мъже са пушачи. Всеки ден пушат 24 на 100 от мъжете и 16% от дамите в Европейски Съюз. Делът на мъжете варира от 10% в Швеция до 40% в Кипър, а на дамите - от 9% в Румъния до 23% в Австрия.

36% от мъжете са отделили 150 или повече минути седмично за спортни и физически действия, които не са свързани с работа, спрямо 26% от дамите в Европейски Съюз през 2014 година Делът на мъжете варира от 14% в Румъния до 55% във Финландия, а на дамите от - 4% в Румъния до 57% в Дания. По този индикатор България също изостава: единствено 5.3% от дамите и 15.43% от мъжете спортуват постоянно.

Четенето на книги и визитите на представления онлайн също не са обичани занимания за българина. Повече от 5 книги за 12-те месеца на 2015 година са прочели 30% от дамите и 21% от мъжете. За съпоставяне - в Швеция са надлежно 78% от дамите и 54% от мъжете.

Не стоим изключително добре и във връзка с домакинските отговорности. 73% от дамите у нас извършват такива всеки ден и единствено 13% от мъжете. Средното за Европейски Съюз е 79% при дамите и 34% при мъжете.

Интернет

Жените в Европейски Съюз употребяват интернет по-малко в сравнение с мъжете (77% от дамите на възраст сред 16 и 74 години са употребявали интернет най-малко един път седмично през 2016 година спрямо 81% от мъжете на същата възраст — вж. таблицата).

Когато преглеждаме защо се употребява интернет, делът на дамите в Европейски Съюз, които четат вести онлайн е по-малък спрямо този на мъжете (68% от дамите и 72% от мъжете, употребявали интернет през последните три месеца през 2016 година). Няма огромна разлика при потреблението на интернет за телефонни диалози (38% от дамите и 40% от мъжете), интернет банкиране (58% от дамите и 60% от мъжете) и търсене на работа (22% от дамите и 21% от мъжете през 2015 година). Еднакъв е делът на дамите и мъжете (86%), които употребяват интернет за изпращане и приемане на е-поща.

От друга страна, по-голям дял от дамите са употребявали интернет за присъединяване в обществени мрежи (65% от дамите и 61% от мъжете).

Мъжете са малко по-активни в онлайн извършването на покупки от дамите (през 2016 година 65% от дамите - консуматори на интернет, са пазарували онлайн спрямо 67% от мъжете — вж. таблицата). Но дамите и мъжете купуват разнообразни артикули. Много повече дами в сравнение с мъже купуват облекла по интернет (68% от дамите спрямо 56% от мъжете, пазаруващи онлайн), до момента в който мъжете купуват повече електронно съоръжение (31% от мъжете и 17% от дамите, пазаруващи онлайн).

По-малка е разликата при закупуването на филми онлайн (20% от дамите и 26% от мъжете, пазаруващи по интернет), домашен артикули (съответно 43% и 45%), резервации за пътешестване и настаняване (съответно 51% и 52%), до момента в който при онлайн извършването на покупки на билети за разнообразни събития няма разлика сред дамите и мъжете - по 38%.

Причини за смъртност

Злокачествените новообразувания, заболяванията на сърцето (напр. инфаркт) и мозъчносъдовите болести (напр. инсулт) са трите най-често срещани аргументи за гибел както при дамите, по този начин и при мъжете в Европейски Съюз.

И при трите аргументи смъртността е по-голяма при мъжете в сравнение с при дамите: през 2014 година в Европейски Съюз от злокачествени новообразувания са умрели 349 мъже и 201 дами, от заболявания на сърцето - 171 мъже и 94 дами, и от мозъчносъдови болести - 93 мъже и 79 дами на 100 000 мъже/жени.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР