Българката Цветелина Попова-Уланд каза, че все още няма контакт с

...
Българката Цветелина Попова-Уланд каза, че все още няма контакт с
Коментари Харесай

Цветелина Уланд: Отказват ми всякакъв контакт с децата ми в Норвегия

Българката Цветелина Попова-Уланд сподели, че към момента няма контакт с двете си деца, отнети от обществените служби в Норвегия.

В момента ми е отказано рандеву, диалог по телефона, никакъв контакт, уточни Уланд на конференция. Тя описа, че преди две седмици е имала среща с организацията за протекция на детето дружно със своя юрист, който попитал чиновниците по какъв начин се усещат децата и отговорът бил, че те са добре. Това ставало ясно от думи на бащата, при който към този момент бил синът й, а дъщерята още е в приемно семейство.

Делото е обещано в апелативен съд, датата не знаем, само че съм обезпокоена, че самото назначение на дата, разглеждането на случая още веднъж лишават доста време, а нямам визия по какъв начин са децата, уточни Уланд. Тя разясни, че това, че децата са взети от службата за протекция на детето, е било обжалвано, само че не е било взето под внимание. Паралелно върви и правосъдно дело, защото бащата желае права върху двете деца.

Доколкото разбрах нашият консул в Осло желае да се види с децата и се надявам да му бъде разрешено, уточни българката, представена от Българска телеграфна агенция.

Анжела Шварц, изпълнителен шеф на фондацията на учен Александър Балкански, близка другарка и някогашна сътрудник на Цветелина Попова-Уланд, която познава децата й добре, изрази от името на фамилията й, от нейно и от свое име признателност към българските институции в лицето на Министерство на външните работи, Държавната организация за протекция на детето, националния омбудсман, общественото министерство, които са взели участие в среща по случая. Основната цел на Цветелина, по думите й, е да си върне децата, тъй като те не са й отнети, тъй като е неприятен родител, а "просто тъй като е българка ". Шварц е уверена, че българските институции вършат каквото могат и по нужния метод по казуса.

По думите й Цветелина няма да се откаже, до момента в който не върне децата си, тя не е срещу бащата да се вижда с тях, въпросът е да сътвори удобна среда на другарство. Няма проблем 10 дни децата да бъдат при него, при избрани условия, и 20 дни дена при Цвети, само че те би трябвало да останат при нея, би трябвало да приказват на български, да се занимават със спортна и художествена гимнастика, да могат да си идват в България и да се виждат с баба си и дядо си, както и с приятелите им тук, сподели Щварц. Децата са прелестни, те имат ужасно бъдеще и сега то им се лишава, тъй като те евентуално не могат да се занимават с ползите и качествата си в гимнастиката, счита Шварц.

На конференцията участваха и други родители, попадали в сходна обстановка, както и българи, живеещи от години в Норвегия, които бяха с протестни тениски и плакати.

Вчера от българското външно ведомство осведомиха, че представители на български и норвежки институции са имали двустранни съвещания по въпроси по отношение на използването на настоящите интернационалните контракти и използваното национално законодателството, уреждащо правата и закрилата на детето. Инициираните съвещания са вследствие на диалога на вицепремиерa и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Норвегия Лизе Николине Клевен Гревстад, която при започване на юни т.г. е била поканена в Министерство на външните работи за уточнения по случая с отнетите деца на българската гражданка Цветелина Уланд от норвежките обществени служби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР