Българката Цонка и нейното семейство – съпруг и три дъщери,

...
Българката Цонка и нейното семейство – съпруг и три дъщери,
Коментари Харесай

Историческо бедствие удари Испания! Българско семейство в капана на „студената капка“ СНИМКИ

Българката Цонка и нейното семейство – брачен партньор и три дъщери, е измежду бедстващите в източната част на Испания, попаднала в хватката на поройни дъждове от понеделник насам. Това заяви „ Ел Паис “.

Тя и околните й останали в дома им цяла нощ, до момента в който бушувала река Клариано в градчето Оттиниент в региона на Валенсия, надигнала се от пороите от антициклона, присъщ за тези райони при започване на есента и на пролетта.

Там го назовават „ gota fria” (буквално „ студена капка “), той усили доста равнището на реките, които нанесоха опустошения по пътя си освен край Валенсия, само че и Мурсия и Кастия ла Манча.

Надигането на река Клариано в Онтиниет, градче край Валенсия, наложи спасяването на най-малко 40 души и евакуацията на още 150 поданици.

Пометени са стотици коли, наводнени са улици и къщи, изтръгнати са дървета по пътя на стихията в другояче сухите региони отвън интервалите на „ студената капка “.

Цонка и фамилията й са част от общността на имигрантите, които в Онтиент населяват дву- и триетажни здания наоколо до брега на реката.

Според кметството днешното злополучие е „ историческо “.

„ Не можехме да бягаме, не можехме да излезем, имаше вода отвред, от всички страни “, описа Цонка пред „ Ел Паис “, към този момент поуспокоена, паралелно до щерките си.

През страшната нощ, в която тя и фамилията й остана в къщата, без опция за изплъзване, в Онтиниент (на 70 км от Валенсия) е паднал проливен дъжд от 297 литра на квадратен метър.

Според Държавната метеороложка организация в този регион в никакъв случай не е валяло толкоз доста от повече от век насам, когато стартира да се води статистиката (от 1917 г.), прецизира Канал 3.

Поройните дъждове, които давят от понеделник средиземноморското крайбрежие на Испания, предизвикаха гибелта на брат (61 г.) и сестра (51 г.) в 10-хилядното градче Каудете край Албасете, оповестява „ Ел Паис “.

Надигналата се вода обърнала колата, в която пътували към Фонт де ла Фигера, и двамата останали вътре в гибелен капан, без опция да излязат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР