Българката с корени от разложкото село Баня Мария Даскалова, която

...
Българката с корени от разложкото село Баня Мария Даскалова, която
Коментари Харесай

Разложкото село Баня дълго време ще говори за сватбата, която доказа, че за любовта няма граници

Българката с корени от разложкото село Баня Мария Даскалова, която живее в Австрия, и обичаният й – италианецът Джан-Мария Бортолоти, тя на 63 години, той на 77, потвърдиха, че за любовта няма граници и възраст. След 20 години взаимен живот, обич, съгласие и почитание двамата прелетяха хиляди километри, с цел да сключат брак в родното село на булката Баня. Церемонията по подписване на цивилен брак се състоя в кабинета на кмета Мария Юрганчева, която персонално води ритуала и постави подписа си като длъжностно лице.



Мария Даскалова и Джан-Мария Бартолоти узакониха връзката си пред близки и другари. Свидетели на благата двойка станаха братовчедките на булката, също с корени от Баня – Райка Вампирска и Станиела Щили. Райка Вампирска, която е щерка на някогашната правосъдна министърка Светла Даскалова, прелетя Океана и дойде чак от Америка, с цел да бъде кума на братовчедка си. С нея от Щатите дойдоха и най-младите потомци на рода – Джей Ди и Стефани, които бяха шафер и шаферка на сватбата. Другата кума – Станиела Щили, дойде от Австрия, с цел да бъде до братовчедка си в най-важния ден от живота й. Тя е и най-хубавата й другарка във Виена.



Мария Даскалова и обичаният Джан-Мария Бортолоти затвърдиха любовта си и пред Господ и се венчаха в църквата „ Св. Георги Победоносец “ в Баня. За Мария Даскалова тя е не просто храм, а връзка с корените й, тъй като името на нейния дядо – Стефан Ванев, е изписано на плоча на входа на църквата и е индивидът, чийто майсторски ръце са положили и подредили подовите плочи в него.

Двойката, която разруши всички предубеждения и потвърди, че за любовта и уважението възраст няма, сподели, че цени и почита българските обичаи и традиции. За своя брачен ден Мария Даскалова избра старинна обичайната българска носия, без непотребна претрупаност и без богати украшения, типични са сватбените национални одежди. Вместо бяла рокля, булката се премени със старинна ленена везана риза (кошула) и се препаса с тъкана престилка (пещемал).

След брачната и църковна гала младоженците събраха на церемониален обяд в локално заведение най-близките си хора, а менюто с изключение на модерни ястия включваше и обичайни остарели гозби.



Единственият актуален обред, който съблюдаваха, бе разрязването на сватбената торта, с която почерпиха скъпите си посетители.



„ Решихме да сключим брак тъкмо в село Баня, тъй като моят дядо Стефан Ванев е от това село и той е една доста значима фигура за моята фамилия. Аз пребивавам от 10-годишна възраст в Австрия, а моят брачен партньор е италианец, само че всякога, когато идваме в България, посещаваме и село Баня. Много ми е благо и драго да съм тук, оценявам и почитам корените си и жаля доста за родината си”, сподели булката Мария Даскалова и добави, че още веднъж ще се върнат в Баня през август месец.

Източник и фотоси: struma.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР