Българката Мира Яшар, която бе осъдена на 22 месеца затвор

...
Българката Мира Яшар, която бе осъдена на 22 месеца затвор
Коментари Харесай

Външно пред OFFNews: Българката Мира Яшар е напуснала Турция

Българката Мира Яшар, която бе наказана на 22 месеца затвор в Турция, е напуснала страната, оповестиха за OFFNews от Министерството на външните работи.
 Приятелят на българката Мира Яшар е съумял да избяга от Турция
По данни на българското посолство в Анкара, госпожа Мира Яшар по всяка възможност е напуснала територията на Турция. Министерство на външните работи не разполага с информация за настоящото й местонахождение, обявиха от ведомството на Екатерина Захариева пред медията ни.

Мира беше задържана на 27 юли 2017 година в курортния град Дидим дружно с приятеля си - английският жител Джо Робинсън, по време на отмора на двойката и майката на Мира. Той бе упрекнат в участие в терористична организация, а българката – в агитация на въоръжена терористична организация.

Робинсън бе наказан на 7 години и 6 месеца затвор, само че преди броени дни стана ясно, че той е съумял да избяга от югоизточната ни съседка.

Британецът се е измъкнал откакто бе освободен под гаранция, до момента в който течеше процедура по разглеждане на делото му в касационен съд.

Пред Би Би Си Робинсън удостовери, че е напуснал Турция без знанието на турските управляващи, защото „ за него обвиняването и присъдата са неприемливи, и не се счита за отговорен “.

25-годишният Робинсън е някогашен боен от английската войска. Пред Би Би Си той декларира:

„ Сметнах самичък да намеря решение на този проблем и да си възвърна правата. Това беше мъчно решение. “

Обвиненията против него бяха повдигнати поради фотоси, на които той е в камуфлажна униформа с бойци на Силите за отбрана на народа - сирийски кюрдски милиции, които Турция дефинира като терористи поради връзките им с Кюрдската работнимеска партия (ПКК).

Обвиненията към Мира Яшар пък са предизвикани от фотоси в профилите ѝ в обществените мрежи. За турските управляващи се оказало проблем и това, че на преносимия компютър си тя има знамето на Кюрдистан.

През септември Мира Яшар бе наказана от Съда за тежки закононарушения за агитация на терористични организации. Според турските управляващи тя е подкрепяла кюрдските " Отряди за национална отбрана ". Бащата на Мира е от кюрдски генезис. Той е роден в Битлис, в северната част на Кюрдистан.

С приятеля ѝ Джо се срещат във Facebook, защото и двамата симпатизират на кюрдите. Той е някогашен пехотинец от английската войска. През 2012 година става доброволец в битката против „ Ислямска страна ” на страната на кюрдските сили в Сирия.

Майката на Мира също беше задържана, само че по-късно беше освободена без обвиняване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР