Българката Кристалина Георгиева е много вероятен следващ председател на Европейската

...
Българката Кристалина Георгиева е много вероятен следващ председател на Европейската
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева може да оглави Европейската комисия

Българката Кристалина Георгиева е доста евентуален идващ ръководител на Европейската комисия, оповестява авторитетният уебсайт Bloomberg, базирайки се на два самостоятелни един от различен лични източници. В момента Георгиева е основен изпълнителен шеф на Световната банка. Според източниците на медията държавните и държавни ръководители на Европейския съюз са обсъждали Георгиева като едно от най-вероятните лица да наследят Жан-Клод Юнкер.

Позицията е една от трите най-важни, които би трябвало да бъдат заети през идващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и ръководител на Европейския съвет, пишат от изданието.

Според медията евентуалните имена са разисквани на среща на върха в Сибиу, Румъния, провела се предходната седмица. След нея Георгиева се обрисува като мощен кандидат за ролята на ръководител на Европейска комисия. Повече развиване се чака след изборите за Европейски парламент в края на май.

Следващата среща на високо ниво е планувана за 28 май, когато водачите ще стартират да лимитират вероятните претенденти за постовете.

Георгиева е някогашен вицепрезидент на Европейска комисия и бе комисар по бюджета сред 2014 и 2016 година, когато управлява първото понижаване на многогодишния бюджет на Европейски Съюз. Тя се причисли към Световната банка през 1993 година и заема настоящата си позиция от 2017 година

От април тя работи под управлението на Дейвид Малпас, кандидатна Доналд Тръмп за позицията, който нападна политиката на банката за кредитирането за разрастващите се страни. Говорител на Световната банка съобщи, че институцията не разяснява спекулации за чиновниците си.

Според Bloomberg един от мощните козове на Георгиева е фактът, че е жена от Източна Европа. Много държавни управления в Европейски Съюз считат, че най-малко една от вакантните позиции би трябвало да бъде за жена за първи път и упорстват за посланичество на Източна Европа.

Подобно на настоящия ръководител на комисията Жан-Клод Юнкер, Георгиева е член на десноцентристкия съюз, за който се предвижда да завоюва най-вече места при изборите за Европейски парламент. Това, съгласно Bloomberg, би могло да способства за нейната кандидатура.

Оттам още разясняват, че вероятно предопределение на някогашния български еврокомисар за ръководител на Европейска комисия би дало на двете най-силни стопански системи в Европейски Съюз - Франция и Германия - повече независимост за деяние, с цел да запълнят най-малко една от другите две вакантни позиции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР