Българката д-р Маргарита Маринова от 2017 г. е старши авиационен

...
Българката д-р Маргарита Маринова от 2017 г. е старши авиационен
Коментари Харесай

Без тази българка Илон Мъск можеше и да не изстреля най-голямата ракета в космоса

Българката доктор Маргарита Маринова от 2017 година е старши авиационен инженер по въпросите на Марс и създаването на двигателни системи в компанията на Илон Мъск за галактически технологии " Спейс екс " (Space X). Авиационният инженер е и част от екипа, който създаде най-мощната ракета на „ Спейс екс “ (Space X) - " Фалкон хеви " (Falcon Heavy).
Тя беше изстреляна към Марс от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал, щата Флорида, Съединени американски щати във вторник вечерта. Към изпитателния товар на ракетата е прикачена алена „ Тесла “ от сбирката на Илон Мъск.

Българката е била и планетарен академик към НАСА и е проучвала терени на нашата планета, наподобяващи такива на Марс.

През 2013 година доктор Маринова се причислява към компанията на Илон Мъск.

 доктор Маргарита Маринова
доктор Маргарита Маринова Източник: LinkedIn/ Margarita Marinova
Сред най-значимите си достижения на разработваните от нея ракети са 5 сполучливи приземявания на първи степени и 4 сполучливи изстрелвания на ракетата притежател Falcon 9.

Екипът ѝ сполучливо изстрелва и първия български частен телекомуникационен спътник BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 година „ Основното нещо в работата ми е да мисля по какъв начин да колонизираме Марс.

С екипа ми проектираме ракетни системи, а една от задачите на компанията ни за понижаване на разноските за постигане на Космоса “, разяснява доктор Маринова в изявление за канадското научно издание Explore Curio City, Let’s Talk Science.

Маргарита Маринова е родена в София в семейство на компютърни инженери. Когато е на 10 година отпътуват за година във Виена, а по-късно заживяват в Канада.

Още в гимназията в Торонто тя е създател и ръководител на Международното Марс Общество в Торонто още от гимназията.

На 18-годишна възраст към този момент е създател на пет научни труда. Говори няколко езика – български, британски, съветски, немски и френски. „ От дребна желая да схвана какво би било да пребивавам в непознат и друг свят. С годините това се трансформира в моя пристрастеност “, споделя доктор Маринова.

Маринова има бакалавърска степен по " Аерокосмически инженеринг " в Масачузетския софтуерен институт през 2003 година, профилирана в ракети с течно гориво.

След това отпътува за Германия, като работи в продължение на една година в Airbus Safran Launchers, където се занимава с изследване обвързвано с двигателните ракети.



Завършва магистърска степен по планетарна просвета в Калифорнийския университет през 2006 година През 2010 година пази докторат по планетарни науки в Калифорнийския софтуерен институт.

Тя предложила революционно решение по какъв начин да се подобрят изискванията за колонизация на Червената планета, където се употребяват фреони, които провокират така наречен парников резултат.

„ В гимназията си сложих за цел да съчетавам науката и инженерството, с цел да разберем по какъв начин да стигнем до Марс. Работата ми сега се състои тъкмо в това “, показва тя.

В свободното си време доктор Маринова обича да прекарва време с другари, фен е на дългите преходи в планината, а от време на време разпуска и със салса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР