Българка разкрива впечатленията си от посещението си в едно наистина

...
Българка разкрива впечатленията си от посещението си в едно наистина
Коментари Харесай

Българка попадна в необикновено италианско гробище и разказа невероятни неща

Българка разкрива усещанията си от визитата си в едно в действителност неизмеримо гробище в Италия. Тя признава, че би се върнала още веднъж там, написа pochivka.blitz.bg. 

Звучи необичайно, нали?! Но единствено вижте какво споделя тя.

Генуа беше първият италиански град в нашето пътешестване през лятото на 2016 година. Всъщност, първият италиански град в живота ми, в случай че не считаме Триест, който наподобява повече на австрийски град, в сравнение с италиански.

Нямахме желание да изследваме забележителностите на Генуа, просто се разхождахме по улиците и бродихме из тесните италиански улици. И без авансово планиранепопаднахве в гробището на Сталено.



Гробище, от което дълго време не можехме да се откъснем. Защото в дословния смисъл на думата това е музей на скулптурата. По-късно, търсейки информация за Steelno, научихме, че това е едно от най-известните гробища на света.



Именно скулптурите и надгробните монументи, които няма да видите на никое място другаде, го вършат толкоз известно. 

Историята на гробището датира от времето на Наполеон, който през 1804 година подрежда със санитарни цели да бъдат отстранени всички гробища оттатък градските стени. И до края на XIX век, Сталено се смята за най-голямата атракция на Генуа.

За него написа даже Марк Твен в творбата си " Глупаци в чужбина ", който признава, че ще го помни повече от дворците, които е видял в Италия. 



Наистина е мъчно да не обиколиш това гробище. Защото всеки надгробен камък е зашеметяваща скулптурна комбинация. В тях - сцените на живота на мъртвите. Дете плаче край смъртното легло на татко си, майка избърсва сълзи си над сина си - боец, умрял във войната, брачната половинка стои на вратата на другия свят и чака да се събере със брачна половинка си...



Не е всекидневно да се вършат фотоси на гробища, само че те са като музей. Музей за туристи, които не стопират да натискат камерата.

През 1894 година Чехов посещава гробището на Сталено и написа в писмо до другар: „ Сега съм в Генуа. Тук се любувам на корабите на пристанището и на известното гробище, богато на скулптури. Всъщност има доста скулптури. Те са в цялостен растеж, освен мъртвите, даже и на техните неутешими вдовици, свекърва и деца. "



Паметниците на гробището на Сталено красят гробовете на богатите жители. Но измежду тях е гробът на една бедна жена, която през целия си живот продава кестени и ядки.



Нейното име е Катерина Камподонико и нейният монумент се счита за една от най-известните гробищни статуи на света. Тя мечтала толкоз доста да бъде заровена в Сталено, че работила старателно, с цел да спести пари за погребението си и надгробна плоча. 

Както виждате, тя съумяла. Катерина продавала лешници, нанизани на шнур и получила в живота си прякора „ Лешникотрошачката “. Имаше убеждението, че посредством закупуване на орел за ядки си гарантирате благополучен фамилен живот.

Приживе тя се среща със скулптора Лоренцо Олрено и му поръчва скулптурата си. Епитафията към нея е формирана от стилния по това време стихотворец Джамбатисто Виго.

Паметникът на Катерина е повдигнат в Сталено, до момента в който тя е още жива през 1881 година. Градските управляващи били срещу, тъй като тогава никой не поставял монументи авансово, до момента в който е към момента жив. Накрая

Катерина умряла на 7 юни 1882 година. Днес хиляди хора посещават гробницата на Катерина. А роднините й са към момента ядосани, тъй като не са наследили нищо...

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР