Българка от Чикаго е в основата на схема за измами

Българка от Чикаго е в основата на схема за измами ...

Българка в Чикаго измисли нагла схема как да уреди богаташки деца със стипендии за бедни.

Българка от Чикаго е в основата на схема за измами със студентски стипендии. До това разкритие стигат от разследващи журналисти от организацията ProPublica. Името на жената е Лора Георгиева, пише bg-voice.com.

Тя твърди на своя уебсайт, че чрез своята фирма “Destination College” помага на семейства да вкарат в колеж децата си, дори да не могат да си позволят колосалните такси. Тя рекламира себе си като човек, който подава ръка на бездомни, бежанци и самотни майки да постигнат мечтите си, а именно, да се запишат в колеж.

Оказва се обаче, че Георгиева се възползвала от вратичка в закона, която позволявала на богати семейства да се откажат от децата си фиктивно, да им намерят попечител и така да се възползват от държавни помощи, тъй като декларират ниски доходи без тези на родителите си.

Георгиева работела с две адвокатски фирми, които внасяли документите в съда от името на младежите. Всички дела били заведени в окръжия съд за Лейк Каунти (оркъг Лейк) в Илинойс.

Схемата била разкрита от колега на Георгиева, който също се занимавал с консултации на кандидат-колежани. Той просто ги насочвал кое учебно заведение е подходящо за тях. За разлика от нея той не получавал тлъсти комисионни, но вършел работата си съвестно. 

Така при прегледа на документите на няколко вече записани колежани той установил, че тийнейджърите са от богати семейства, но ползват държавна помощ за плащането на таксите.


Информацията за нередностите стигнала и до Анди Борст, един от директорите университета на Илинойс в градчето Шампейн. „Това е измама“, категоричен е Борст. По думите му заможните семейства отнемат възможността на по-бедните да получат финансовата помощ, от която наистина се нуждаят.

Екип на Thе Wall Street Journal успял да намери двама родители, които се възползвали от услугите на Лора Георгива, за да вкарат децата си почти безплатно.
Те обаче отричат това да е така. Твърдят, че нямали пари, въпреки, че едното семейство живеело в къща за $1,2 млн., а само единият от родителите изкарвал $250 000 годишно.

Въпреки това тяхната дъщеря получила т.нар. Субсидия Pell Grant, която била предназначена за крайно нуждаещи се и се отпуска безвъзмездно. Парите възлизали на около $65 000. Журналистически проверки установили, че има поне още около 40подобни случая, които изглеждат доста съмнителни.

Засега изглежда, че няма български семейства участвали в измамата. От университета в Илинойс потвърдиха за BG VOICE, че са засекли общо 14 студенти, които искали съдия да ги обяви за независими от родителите им.

Трима били завършили първата си година, а другите само кандидатствали за прием. “Уведомили сме министерството на образованието, както и комисията в Илинойс, която съблюдава отпускането на студентски помощи”, се казва още в отговора на администрацията на университета.

За арести обаче не се съобщава, тъй като се касае за легална дейност, която просто е неморална.

Източник: blitz.bg