Българка, наета за домашна помощница в Германия, стои денонощно до

...
Българка, наета за домашна помощница в Германия, стои денонощно до
Коментари Харесай

Българи станаха бели роби в Германия! Тръпки ще ви побият от нещата, които им се случват там

Българка, наета за домашна помощница в Германия, стои непрекъснато до леглото на болен от малария пациент. Когато заминавала, дамата даже не е имала контракт за командироване, а единствено за работа на 4 часа. Това е един от потресаващите случаи, с които са се сблъскали специалистите от Консултантския център в КНСБ за български служащи, които са командировани или желаят да работят в Германия от началото на годината.

Пред тях, българката разказала, че макар контракта за лимитирано работно време, е трябвало да прави непрекъснато обслужване на болното лице, в чиито дом е живеела. Била принудена да го придружи и в болничното заведение, където са го лекували от рисковата тропическа болест, само че никой не й е обяснил за болестта. След като схванала какъв е казусът, дамата незабавно си тръгнала и правното отношение й е било прекъснато, без да се изплати дължимата заплата. След сигнали и у нас, и в Германия са били подхванати ограничения за погашение на възнаграждението.

„ Трябва да се подчертае, че даже фамилията на обслужваното лице да е изрядно и да е изплатило сумата към организацията - българска или немска, това не е гаранция, че изплащането на възнаграждението ще бъде осъществено “, обясниха специалистите.

Консултациите, които те вършат са по план „ Справедливо командироване “ с съдействие с немските профсъюзи: DGB и с сътрудници от Словенските и Хърватските синдикати.

Когато сигналите бъдат подадени в ГИТ и се установяват нарушавания, от работодателите се изисква документите, удостоверяваща трудово правно отношение, като служащите са насочвани да заведат трудово правни каузи за неизплатени заплати, неизплатени дължими командировъчни и други заплащания. Досега от Главна ревизия по труда са насочвали потърпевшите лица към консултантския център на КНСБ за съответна практическа и правна помощ.

В консултанския център всеки може да получи получи експертна информация по отношение на главните си трудови и социално-осигурителни права, процедурите във връзка със започване на работа, настоящото трудово законодателство в Германия и други свързани с пазара на труда тематики.

От началото на плана специалистите от КНСБ са установили доста нарушавания както на българското, по този начин и на немското законодателство. Те са свързани с непредоставяне на трудовия контракт преди тръгване, липса на в допълнение съглашение за командировката, липса на документи за изключителния труд, липса на документи за осигуровките към немската профилирана каса СОКА БАУ.

Част от нарушаванията били в договорите на строителните служащи. В множеството случаи става въпрос за лица, командировани от българска компания. Те подписват контракти за минимално немско заплащане, а в действителност им се изплаща напълно друго и то единствено, когато работодателят пожелае. Служителите работят изключително, без да се заплаща изключителния труд – в това число и в съботи и недели, както и в множеството случаи се работи на обекти и отвън формалното работно време от 8 часа.

Ако желаете да подадете сигнал за нарушаване на трудовото законодателство в Германия, можете да сигнализирате специалистите от КНСБ
Нели Ботевска - Tel: + 359 2 4010 442
[email protected]
Величка Микова - тел: +359 2 4010476
[email protected]

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР