Българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в

...
Българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в
Коментари Харесай

Българка е одобрена за трансплантация на бял дроб, животът й зависи от НЗОК

Българка е първата утвърдена за трансплантация на бял дроб в Австрия. Писмото с потвърждението на решението на лекарите от виенската болница е пристигнало на 06.05.19 година, оповестява dnes.bg. За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче 28-годишната Илияна от Варна би трябвало да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болничното заведение . Сумата е нужна за покриване на хонорарите на лекарите, за обезпечаване на профилиран превоз със аероплан и на медицински екип в него.
Комисията в здравната каса, която пое функционалностите на Комисията за лекуване в чужбина към здравното министерство и фонда за деца, към този момент е разгледала случая и е поискала от австрийската болница повече информация защо ще бъдат употребявани тези пари. задвижена е и процедурата по издаване на нов формуляра S2 който е нужен за самата трансплантация, изясняват от НЗОК.
" Веднъж включена в листата на Евротрансплант, Илияна ще чака да се появи подобаващ донор . Тогава, стига да е в положително положение, в границите на няколко часа се изпраща екип, който да вземе момичето от България и да я закара до виенската болница. Надяваме се здравната каса да преведе нужната сума допустимо най-бързо ", изясни Наталия Маева - ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. У нас за трансплантация на бял дроб сега чакат 17 души. Досега за обзор, проучвания и оценка на положението в Австрия са отпътували двама души - Илияна и възрастен мъж, който обаче бил върнат поради наднормено тегло, което би трябвало да смъкна, с цел да бъде опериран.
Друга компликация пред пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, е, че се постанова да покриват сами или с пари от дарителски сметки, огромна част от медикаментите, терапиите, проучванията и кислородните апарати, нужни за поддържане на положението им. Те нямат достъп и до рехабилитация. " На един пациент с муковисцидоза да вземем за пример на месец са му нужни към 3 000 лв.. Освен това постоянно болните с потребност от белодробна трансплантация остават изолирани поради компликацията им да работят, защото имат непрестанна потребност от спомагателен О2. Ако те разполагат с преносим кислороден концентратор, ще се избегне тази изолация, а и по този начин те могат да бъдат потребни за обществото, тъй като ще могат да работят. Един подобен концентратор обаче коства сред 5 000 лв. и 7 000 лв. - сума, непостижима за доста от пациентите ", изяснява Маева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР