България значително е намалила генерираните битови отпадъци през последните години.

...
България значително е намалила генерираните битови отпадъци през последните години.
Коментари Харесай

България значително е намалила битовите отпадъци, хвали ни ООН

България доста е понижила генерираните битови боклуци през последните години. Това се споделя в отчет на Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации, която е направила обзор на постигнатото от страната ни в региона на околната среда, съобщавато от екоминистерството.

Това е третият обзор на резултатите, който обгръща интервала 2007-2015 година Целта е била да се ревизира напредъкът и осъществяването на рекомендациите от втория обзор през 1999-2000 година В отчета се отбелязва " забележителен прогрес " по проследените индикатори в областта на околната среда.

Според оценката във връзка с битовите боклуци е реализиран доста добър резултат и по % обхванато население в проведеното ръководство на отпадъците - към този момент 99.6% от българите (отразени са последните данни към 2016 г.). Отбелязва се и напредъкът в построяването и модернизирането на оборудванията за филтриране на отпадъчни води.

Друг аршин в прегледа, по който България е оценена високо, е постигнатото в биоразнообразието. Според разбора за 10 години броят на предпазените територии е повишен с 43% - резултатът е регистриран през 2014 година по отношение на 2004 година За същия интервал площта на предпазените територии е повишена с 25,56%.

Положително е оценен напредъкът в развиването на политическата рамка за околна среда. Постижение в тази тенденция е присъединението и присъединяване във значимите многостранни екологични съглашения. България е измежду страните, които сполучливо извършват условията на рамковата спогодба на Организация на обединените нации по промените на климата.

По значими за страната ни индикатори - като качеството на въздуха, е записано модернизиране на системата за мониторинг. Наблюдава се доста понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата. Изградена е и система за мониторинг на шума. Забележителен прогрес има при потреблението на сила от ВЕИ, като делът й доближава 16,3% през 2012 година - с това е изпълнена задачата от най-малко 16% през 2020 година

Заедно с позитивните оценки в отчета за набелязани и редица рекомендации във връзка с възстановяване на политическата рамка за ръководство на околната среда, по-широко използване на финансовите принадлежности, възстановяване на мониторинга, ръководството на водите, ръководството на отпадъците, качеството на въздуха и биоразнообразието. Участието в прегледа е непринудено и рекомендациите нямат наложителен темперамент, само че Министерство на околната среда и водите и останалите способени ведомства ще ги проучват и ще възнамеряват ограничения по осъществяването им.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР