България Защо земетресението край Самоков беше така странно Това е

...
България Защо земетресението край Самоков беше така странно Това е
Коментари Харесай

Защо земетресението край Самоков беше така странно

България Защо земетресението край Самоков беше по този начин необичайно Това е най-устойчивата част на България, разяснява сеизмологът проф. Бойко Рангелов  Николай Киров 31 декември 2019, 09:33  Защо земетресението край Самоков беше по този начин необичайно
Защо земетресението край Самоков беше по този начин необичайно
 Голям пожар избухна в София
Голям пожар избухна в София
 Ще вали ли сняг за Нова година
Ще вали ли сняг за Нова година
 Земетресение в Югозападна България, усетено в София и Благоевград
Земетресение в Югозападна България, усетено в София и Благоевград
 Финансист - къде рецесията в Европа ще удари България
Финансист - къде рецесията в Европа ще удари България
 Почина професор Драгомир Драганов
Почина професор Драгомир Драганов
 170 лева за еднодневен престой на бебе в болница
170 лева за еднодневен престой на бебе в болница
 Борисов в Перник: Държавата ще спомага, желая правдивост
Борисов в Перник: Държавата ще спомага, желая правдивост

еметресението от 30 декември край Самоков не беше изключително мощно, само че е необичайно, разяснява в ефира на „ Здравей, България” по NOVA сеизмологът проф. Бойко Рангелов.

„ Странно е по няколко аргументи, имам причини за това. Първо става на място където е необичайно да става. Това е най-устойчивата част на България. Едни от най-старите скали на територията на страната. Наричат се южнобългарски гранитоиди. Много здрави скали”, акцентира Рангелов.

„ Другата чудноватост е, че интензитетът, т.е. чувството за този трус, би трябвало на дистанциите, за които приказваме, да е малко по-силен. Но за сметка на това е усетено на доста огромна повърхност, което не е обикновено за земетресение с такава мощ и с такава дълбочина”, уточни ученият.

„ Другото необичайно нещо са тези звуци, за които споделят хората – всички са чули тътен”, регистрира Рангелов.

Той добави, че в същия регион от началото на декември има сеизмична интензивност и няколко по-слаби труса с магнитуд 2-2,5.

„ Разположени в една линия малко по-на юг. Като че ли интензивността мигрира на север. При това от по-дълбоките към по-плитките пластове на земната кора”, съобщи Рангелов.

Според него „ може би би трябвало да сме спокойни”, тъй като в региона няма разлом. Такъв има в региона на Крупник – Кресна.

Сеизмологът уточни, че най-силното земетресение в континентална Европа е отчетно край Крупник през 1904 година

По думите на Рангелов в тази ситуация с вчерашния трус с магнитуд 4,4 по Рихтер и дълбочина 1 километър, евентуално става въпрос за разбъркване на скални блокове, което няма по какъв начин да повлияе на Кресненския разлом.

„ Въпреки че 1904 година, към този момент са минали над 100 години. Колкото повече време минава, се натрупват напрежения”, уточни Рангелов.

Той добави и още един чудноват факт за вчерашното земетресение – неналичието на вторични земетресения.

„ Нормално е при земетресение с подобен магнитуд да има следващи, по-слаби трусове”, акцентира ученият.

Той уточни, че българската сеизмологична работа разполага с една от най-съвършените мрежи за отчитане на сеизмична интензивност.

„ Това, че отдавна не е имало активизация на обособените огнища е реалност. От 1928 година насам не сме имали земетресение с магнитуд над 6 на територията на страната.”, съобщи Рангелов.

„ В момента създаваме една необятна идея за земетръсната сигурност на град София. По този мотив се оказва, че столицата, както и другите огромни градове, като да вземем за пример Пловдив, Варна и Русе, се намират в много неприятни грунтови условия – даже едни по-слаби земетресения биха имали обилни резултати върху построеното”, сподели сеизмологът, само че добави, че новите здания по устав би трябвало да устоят на земетресения до 9-та степен.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: земетресение .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 160 000 фамилии изгоряха с лихвоточките  1 Денонощно метро в София на Нова година  1 До две заплати за годежен пръстен дава българинът  1 Вижте с какъв брой се подвига данъкът за колите в София --> Пaрите ни  160 000 фамилии изгоряха с лихвоточките 160 000 фамилии изгоряха с лихвоточките  Денонощно метро в София на Нова година Денонощно метро в София на Нова година  До две заплати за годежен пръстен дава българинът До две заплати за годежен пръстен дава българинът  Вижте с какъв брой се подвига данъкът за колите в София Вижте с какъв брой се подвига данъкът за колите в София Не пропускай  Французин открадна над 1 милион евро, откакто беше уволнен Французин открадна над 1 милион евро, откакто беше уволнен  В Перник митинг и молебен с жълти жилетки, желаят оставки В Перник митинг и молебен с жълти жилетки, желаят оставки  Ето къде карат най-старите коли в Европа Ето къде карат най-старите коли в Европа  <br> <strong> Лунички </strong>, бръчки и доста усмивки – <strong> звездите без грим </strong> през 2019 година <br>
Лунички , бръчки и доста усмивки – звездите без грим през 2019 година
Последни  Защо земетресението край Самоков беше по този начин необичайно Защо земетресението край Самоков беше по този начин необичайно  <p>Ето по какъв начин да си извършите <strong>ефектен празничен грим </strong>в няколко лесни стъпки</p> Ето по какъв начин да си извършите гръмък празничен грим в...  <p>Зимна стихия блокира Източна Канада</p> Зимна стихия блокира Източна Канада  <p>Синът на Аня Пенчева ще става<strong> татко за пръв път</strong></p> Синът на Аня Пенчева ще става татко за пръв път  Каква ще е 2020 съгласно китайския календар Каква ще е 2020 съгласно китайския календар  <p>Голям пожар избухна в София</p> Голям пожар избухна в София  <p>В Австралия: Хората бягат към плажовете под кървавочервено небе</p> В Австралия: Хората бягат към плажовете под...  <p>Ще вали ли сняг за Нова година</p> Ще вали ли сняг за Нова година  Доброволците по време на работа Вдъхновените истории на 2019 година  <p>Най-откачените <strong>новогодишни традиции</strong> по света</p> Най-откачените новогодишни обичаи по света  <p><strong>Последният ден от годината</strong> и поверията, които ще ви донесат късмет</p> Последният ден от годината и поверията, които ще ви...  Starship на SpaceX Космическият транспортен съд на SpaceX ще полети " до 2-3 месеца "  Ядрена гробница на Съединени американски щати е застрашена от световното стопляне Ядрена гробница на Съединени американски щати е застрашена от световното...  Икономиката на Северна Корея е зле, Ким желае ремонт Икономиката на Северна Корея е зле, Ким желае ремонт  Земетресение в Югозападна България, усетено в София и Благоевград Земетресение в Югозападна България, усетено в София и...  Джорджет Мосбакър Посланикът на Съединени американски щати в Полша нападна Путин за войната  Трамвай блъсна жена в край „ Пирогов ” Трамвай блъсна жена в край „ Пирогов ”  Финансист - къде рецесията в Европа ще удари България Финансист - къде рецесията в Европа ще удари България  <p>Прокуратурата се зае със гибелта на бебето във Видин</p> Прокуратурата се зае със гибелта на бебето във Видин  Мистерия в новогодишната нощ по NOVA Мистерия в новогодишната нощ по NOVA Всичко от през днешния ден Виц на деня 03:00. Пиян чука на вратата. Отваря му сънен мъж: - Кажи, брато! - Миии....... аззз.... тук ъъъъ.... се прибирам.... - Това, не… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Откриха монумент на Капитан Петко челник в Борисовата градина  Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем  Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света  Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме  Френско списание от 30-те: София съвсем не е балкански град  Маги Джанаварова за „ Маскираният артист “: Най-много ме разсмя съмнение, че съм Геро Най-много ме разсмя догатката... Водещи вести  <p>В Австралия: Хората бягат към плажовете под кървавочервено небе</p> В Австралия: Хората бягат към плажовете под кървавочервено небе  <p>Зимна стихия блокира Източна Канада</p> Зимна стихия блокира Източна Канада  <p>Синът на Аня Пенчева ще става<strong> татко за пръв път</strong></p> Синът на Аня Пенчева ще става татко за пръв път  <p><strong>Последният ден от годината</strong> и поверията, които ще ви донесат късмет</p> Последният ден от годината и поверията, които ще ви донесат шанс  Каква ще е 2020 съгласно китайския календар Каква ще е 2020 съгласно китайския календар  Доброволците по време на работа Вдъхновените истории на 2019 година  <p>Ето по какъв начин да си извършите <strong>ефектен празничен грим </strong>в няколко лесни стъпки</p> Ето по какъв начин да си извършите гръмък празничен грим в няколко лесни стъпки  Starship на SpaceX Космическият транспортен съд на SpaceX ще полети " до 2-3 месеца "  Ядрена гробница на Съединени американски щати е застрашена от световното стопляне Ядрена гробница на Съединени американски щати е застрашена от световното затопляне
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР