България Защо НЗОК бави решения за лечения на деца Председателят

...
България Защо НЗОК бави решения за лечения на деца Председателят
Коментари Харесай

Защо НЗОК бави решения за лечения на деца

България Защо НЗОК бави решения за лекувания на деца Председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова съобщи изрично, че няма недостиг на средства  Надежда Неменски 20 юни 2019, 11:22 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Защо НЗОК бави решения за лекувания на деца
Защо НЗОК бави решения за лекувания на деца
 Дариткова: Българска социалистическа партия ни поканиха на пазарлък за дотациите
Дариткова: Българска социалистическа партия ни поканиха на пазарлък за дотациите
 Бащата на побойниците от магазина в Казанлъшко: Добри деца са
Бащата на побойниците от магазина в Казанлъшко: Добри деца са
 Момче в
Момче в " Пирогов " след пердах сред деца
 Жена падна с колата си в Искър и почина
Жена падна с колата си в Искър и почина
 Организация на обединените нации: Българите стават 2 милиона до края на века
Организация на обединените нации: Българите стават 2 милиона до края на века
 Двама мъже пребиха трети в магазин след спор
Двама мъже пребиха трети в магазин след спор
 Порой наводни София
Порой наводни София

игнали за закъснение на решенията за лекуване на деца и подозрения за оказване на навременна помощ. След прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца от Министерството на здравеопазването към НЗОК породиха въпроси по какъв начин действа системата. Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и някогашният шеф на „ Пирогов” доцент Спас Спасков разясниха тематиката в „ Здравей, България” по NOVA.

„ Преди да бъде трансфериран Фондът за лекуване на деца към НЗОК имаше публичен и медиен надзор, а сега не знаем какво се случва .

Очевидно системата е по този начин направена, че се бавят протоколи. В момента няма никаква бистрота коя процедура до каква степен е стигнала.

Кои са имената на тези хора, които взимат решения и, които връщат непрекъснато документи. Проблемите са доста, доколкото разбрах има и други чакащи такива деца. Очакваме доста, доста такива случаи, за жалост и занапред”, разяснява доктор Станимир Хасърджиев.

Бившият шеф на „ Пирогов” пък изясни казуса с нарушената връзка. „ Аз смятам, че отговорите би трябвало да се дават доста по-бързо, от това, което става сега. Всъщност имаме главния проблем – нарушената връзка.

Парите са малко, ще би трябвало да се наложат някакви ограничавания ,

само че хората би трябвало да знаят за какво се постановат тези ограничения”, разяснява обстановката някогашният шеф на „ Пирогов” доцент Спас Спасков.

Целия диалог чуйте във видеото горе.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и ръководител на Здравната комисия в Народното събрание съобщи изрично, че „ недостиг на средства няма”. „ Няма по какъв начин всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина, заявки се подават и те се дават на екип от лекари, които са най-хубавите експерти в България и те вършат преценка за това.

Ако има липса на административен потенциал, той ще бъде напълнен. Защото

недостиг на средства няма ,

средствата за този тип лекуване се обезпечават от държавния бюджет, те не са от средствата, които са от здравноосигурителни заплащания. Т.е. те идват непосредствено със дотация от министерство на опазването на здравето, тъй че недостиг на средства няма. По-скоро би трябвало в действителност да се усъвършенстват административните процедури, с цел да може всяко дете да получи най-хубавото лекуване, което му се поставя, на най-хубавото място”, изясни тя.

Дариткова пое ангажимент да направя чуване в комисията по опазване на здравето, с цел да може да се обясни тези три месеца, в които действа, според закона, Фонда за лекуване на деца в границите на НЗОК, какви проблеми има, какви са периодите за отговор на преписките и какво се случва в действителност, с цел да може да се подсигурява бистрота на реализацията на тази законодателна промяна и тя да бъде в полза на децата.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР