България Защо на България й трябват медицински хеликоптери Страната ни

...
България Защо на България й трябват медицински хеликоптери Страната ни
Коментари Харесай

Защо на България й трябват медицински хеликоптери

България Защо на България й трябват медицински хеликоптери Страната ни остана единствената страна в Европейски Съюз без медицински хеликоптер 29 януари 2020, 10:42  Защо на България й трябват медицински хеликоптери Източник: Nova.bg
рез миналия уикенд Банско беше хазаин на Световната купа в алпийските ски. За да се грижат за безвредното осъществяване на надпреварата бяха наети медицински хеликоптери от Словакия. В събота обаче въздушните коли за спешна помощ се оказаха жизненоважни за спасяването на човешки живот.

Тогава е сигнал за ранен планинар в региона на водопад Рилска Скакавица.

Това споделя в репортаж NOVA.

Виктор Варошкин е първият българин, покорил връх Серо Торе в Патагония. 29-годишният софиянец е инструктор по алпинизъм и е лицензиран парамедик при полети с хеликоптер. В събота обаче героят е трябвало да бъде избавен.

В 13 часа към планинската избавителна работа е подаден сигнал за потърпевш човек. По време на нанагорнище с група алпинисти Виктор пада и получава голям брой пострадвания, измежду които и счупена бедрена кост. Петима спасители от Дупница се насочат към мястото с моторни шейни от региона на хижа "Скакавица ".

По пътя към водопада те схващат, че на помощ ще дойдат и два хеликоптера. За шанс на потърпевшия Виктор летателните машини са разполагаем, защото са наети от Словакия за Световната купа в алпийските ски в Банско.

"Получихме информация за потърпевш човек и се оказа, че сме доста покрай региона на случая. Изготвихме бърз проект за деяние и взехме двата хеликоптера. Единият беше за самата избавителна акция, а вторият за превозването на алпиниста до болничното заведение в София. Вятърът беше доста мощен, а водопадът замръзнал. Човекът беше паднал от сериозна височина. Нашият лекар приготви пациента за превозване в границите на 15 минути. След като го качихме в хеликоптера, се приземихме на зона подобаваща за кацане и го сложихме в другия хеликоптер, който се насочи към София ", описа Павол Патричек, водач на медицински хеликоптер от Словакия.

"Бедрената му кост бе счупена.Състоянието му беше доста тежко, изпитваше сериозна болежка и бе заледен. Успяхме да го стоплим и да му дадем болкоуспокояващи. За 20 минути стигнаха до София. В болничното заведение към този момент ни чакаха. Координацията сред нас и медицинският екип в "Св. Анна "-София ", добави сътрудника му Иво Бабица.

При отсъствието на хеликоптерите избавителната акция е щяла да продължи часове.

"От приемането на сигнала до превозването на пациента до София минаха 66 минути. Ние свършихме нашата работа за човек от вашата страна, което е прелестно. За нас е специфичен миг, че сме съумели да помогнем на българин в неволя ", сподели още Патричек.

При какви условия работят планинските ни спасители

България остана единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптер от месец юли 2019 ,

когато компанията притежател го продава в Грузия.

"Вие имате прелестни планини, повече в сравнение с ние имаме в Словакия. Тук постоянно има толкоз доста туристи. Много произшествия се случват в планината, в морето, по пътищата. Изключително е значимо да разполагате с хеликоптер, изключително когато приказваме за европейска страна ", споделя Павол.,

"В Словакия разполагаме със 7 медицински хеликоптера в радиус от 17 км, с цел да може всяка избавителна акция до лишава допустимо минимум време и пациентът да бъде превозен до болница в границите на 20 минути. Разполагаме и с два самолета, които са за превоз на органи за трансплантация, с които оперираме сред Германия, Чехия, Словакия и Австрия. С тях също имаме опция да организираме избавителни акции ", прецизира Иво Бабица.

Павол и Иво не смятат себе си за герои. Ако един човешки живот е избавен, то денят е бил сполучлив. За да бъде избавен един живот, човешките старания от време на време не са задоволителни. В тази история краят е благополучен, тъй като по случайност два хеликоптера от Словакия са били наоколо.

Но до момента в който България е без свои въздушни коли за спешна помощ, доста други потърпевши няма да имат този шанс . А животът им ще бъде в ръцете на ориста.

(Очаквайте видео)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР