България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ за

...
България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ за
Коментари Харесай

България ще преговаря със САЩ за компенсации заради забавените изтребители F-16

България стартира договаряния с департамента по защита на Съединени американски щати за вероятни обезщетения поради забавянето на доставката на американските изтребители F-16, заяви военният министър Стефан Янев в петък.

Премиерът Кирил Петков заяви неотдавна, че е

" Ние към този момент сме в диалози с държавното управление на Съединени американски щати и чакам в идващите седмици да имаме посещаване от експерти от Департамента по защитата. Ще бъдат направени и редица подготвителни видеоконферентни диалози ", сподели Янев по време на парламентарния надзор.

Той изясни, че по време на тези съвещания ще се изяснят параметри и вероятните обезщетения, които би могла да получи България.

Янев сподели, че на този стадий е прекомерно рано да се приказва за възможен отвод от самолетите.

" Стандартните общи условия на подобен вид контракти, изпълнявани по Програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби, са, че купувачът може да анулира контракт или да заличи обособени точки във всеки миг преди доставката на отбранителните артикули или осъществяването на услуги, свързани с защитата. Всички разноски в резултат на тази анулация на контракта са напълно за сметка на купувача ", уточни Янев.

" При допустимо закъснение или несъблюдение, държавното управление на Съединени американски щати постанова същите наказания във връзка с фирмите, с които е подписан договорът за доставка на каквото и да е съоръжение, които би наложило при положение, че тези контракти бяха подписани в полза на Департамента по защитата на Съединени американски щати ", добави той.

Янев уточни, че държавното управление на Съединени американски щати ще постави оптимални старания, с цел да съветва купувача или негови упълномощени представители по отношение на вероятни закъснения.

Той разяснява, че схваща, че по тематиката има сензитивност, само че съгласно него не е моментът в този момент да се приказва за бъдещи стъпки преди да са ясни всички параметри по вероятното закъснение, вероятни обезщетения и дейности.

Не можем да приказваме за следващи дейности и планове, и оферти за решения при изискване, че към момента не знаем всички условия, на които се дължи това закъснение, и какви са вероятните ходове.

Планът бе първите машини да дойдат през 2023, а последните идната 2024 година.

Сделката на стойност над 2. 1 милиарда лв. бе подписана от последното държавно управление на Бойко Борисов и платена предплатено, защото страната ни не разполагаше с изискваната от Съединени американски щати кредитна история за разсрочено заплащане на военни контракти.

В момента България. Жизненият цикъл на машините изтича 2029-2030 година и евентуално ще бъдат употребявани до тогава с друг интензитет.

България възнамерява да закупи още 8 изтребителя F-16, само че към този момент няма изясненост по кое време ще се случи това. Те са нужни, с цел да бъдат свалени от въоръжение МиГ-овете, чиято поддръжка минава през Русия.

Служебният боен министър Георги Панайотов към този момент изпрати писмо-искане за приемане на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на изтребителите и държавното управление напълно скоро ще би трябвало да вземе решение.

Очаква се втория транш да е по-скъп. Това зависи от претенции от България пакет съоръжение и въоръжение, само че няма да е изненада, в случай че цената се приближи до 3 милиарда лв.. Добрата вест е, че тези пари към този момент ще могат да бъдат изплатени разсрочено, защото България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

В същото време военната продукция нараства с бързи темпове и отлагането ще оскъпява поръчките.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР