България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа

...
България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа
Коментари Харесай

"Газпром": България се забърза след критиките на Путин

България стартира да работи по-активно върху построяването на газоразпределителна мрежа след рецензии от страна на съветския президент Владимир Путин, съобщи в изявление за съветската социална телевизия президентът на компанията „ Газпром “ Алексей Милер, представен от  TACC и Агенция Фокус.

Путин съобщи по-рано, че България съзнателно забавя осъществяването на плана „ Турски поток “. Българският министър председател Бойко Борисов, разяснявайки изказването на съветския водач, изясни за дългите тръжни процедури, които са забавили процеса. По-късно Борисов увери, че строителството ще завърши в точния момент - до 31 май.

" Виждаме, че нашите български сътрудници сега работят доста по-интензивно от преди ", сподели Милер. В същото време министърът на енергетиката Александър Новак изрази убеденост, че България ще извърши отговорностите си. " Днес работата е в разгара си, в огромен мащаб. Ние сме уверени, че българските сътрудници ще изпълнят отговорностите си и ще изградят своята част ", сподели Новак.

Сръбският президент Александър Вучич акцентира, че страната му е завършила своята част от работата си и в този момент чака строителството да завърши от българска страна. " Всичко сме построили, само че към момента чакаме българите, когато те завършат газопровода в своята страна. " Премиерът Борисов от своя страна сподели, че България построява своята газоразпределителна мрежа и е подготвена за приемане на огромно количество газ от Русия и Азербайджан. " България построява своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкоз повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. Готови сме за това ", сподели той.

„ Турски поток “, който започва на 8 януари, минава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Следва сухопътната директна линия до границата със прилежащите страни, откъдето в този момент газът се изнася за Гърция, България и Северна Македония. В бъдеще (след привършване на построяването на цялата инфраструктура) газът ще доближава до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ

Само преди два дни Съединените щати оповестиха, че са срещу втората линия на газопровода „ Турски поток “, предопределена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, защото я преглеждат като геостратегически план на Русия. Това заяви в изявление за Българското национално радио зам. държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на Съединени американски щати. 

Премиерът Бойко Борисов настойчиво твърди, че частта на газопровода през България не е част от “Турски поток ”, а е просто уголемение на българската мрежа и не би трябвало никой да има нещо срещу нея. Очевидно Съединени американски щати не споделят това негово виждане.

„ Съзнаваме, че енергийната сигурност е доста значима за Европа и разбираме, че когато нашите съдружници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съдружници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява въздействие, да разделя Европа. „ Северен поток 2 “ и втората линия на „ Турски поток “ са проблем, тъй като не обезпечават енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, тъй като Русия получава опция да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние считаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и по този начин способстват за неустойчивостта “, изяснява Хейл.

Междувременно от Атлантическия съвет също се обявиха против прекосяването на  газопровода „ Турски поток “ през България. В писмо до медиите, се споделя че от Атлантическия съвет са безапелационни, че при тези контрактувани условия с Руската федерация разширението на газопреносната мрежа не дава отговор на ползите на България.

" Ние сме безапелационни в оценката си, че при тези контрактувани условия с Руската федерация и без значение дали газопровода „ Турски поток “, преминаващ през България, е именуван от държавното управление „ Балкански поток “, „ уголемение на газопреносната мрежа на България “ или „ газов хъб Балкан “, той не дава отговор на ползите на България. Сценарият с измисления „ газов хъб “ е поредна издънка на „ тройния съветски шлем “, който не е стопански, а геополитически план за многолетен монополен съветски енергиен обир и изсмукване на български народен приход посредством национално изменничество, маскирано като угриженост за диверсификация ", споделят от Атлантическия съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР