България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство

...
България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство
Коментари Харесай

България заплаши да блокира членството на Северна Македония за ЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към участие в Европейския съюз и съобщи, че тя би трябвало да признае, че националната й еднаквост и езикът й имат български корени, съобщи в изявление за Ройтерс министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя уточни, че България, която концентрира първото си ротационно председателство на Европейски Съюз през 2018 година върху бързото присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз, може да наложи несъгласие на публично започване на договарянията със Северна Македония идващия месец, в случай че двете страни не съумеят да решат противоречивите въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да постави " Северна " пред името на страната, с цел да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към Европейски Съюз и НАТО. Преименуваната Северна Македония се причисли към НАТО по-рано тази година.

България губи самообладание във връзка с нежеланието на Северна Македония да ползва контракта за другарство, който двете страни подписаха през 2017 година

Като излаз от тази обстановка, София предложи да поддържа публично начало на договарянията, в случай че Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и постави завършек на изказванията за битие на " македонско " малцинство в България.

" Нашите безпокойства идват от неспиращите изказвания за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би поставило завършек на това ", съобщи Захариева в изявление за Ройтерс през вчерашния ден.

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева съобщи, че София е подготвена да признае македонския като един от формалните езици на съседката си, както и да признае македонска еднаквост, показва генцията.

" Ние не оспорваме тяхното право на самоопределяне, нито правото им да назовават езика си както желаят. Ние сме подготвени да потвърдим съществуващите действителности, само че те би трябвало да признаят историческата истина ", акцентира тя.

София счита, че македонската нация и език са основани изкуствено в някогашна Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те болшинството от хората в района са се считали за българи.

Двете страни организираха договаряния през последните две седмици в опит да решат различията си преди срещата на Европейски Съюз на 10 ноември по тематиката, само че не реализираха значителен триумф.

В четвъртък министър председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че се надява, че двете страни ще намерят решение, само че добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на разискване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР