България заплаши, че ще наложи вето на официалното започване на

...
България заплаши, че ще наложи вето на официалното започване на
Коментари Харесай

България потвърди в Брюксел, че готви вето за Северна Македония


България заплаши, че ще наложи несъгласие на формалното започване на договаряния със Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз и желае да бъдат взети поради нейните терзания за езика и историята, заяви европейската редакция на Politico, като се базира на посланик, взел участие във формата Комитет на непрекъснатите представители в Европейски Съюз (КОРЕПЕР)

Дипломат, участвал на диалозите, заяви, че българският представител е изнесъл " доста дълга и прочувствена тирада “ по тематиката. Тази съвещания протичат при закрити порти и не разгласяват публични известия.

Посланиците разискали рамката за договаряния с Албания и Северна Македония, която бе препоръчана от Европейската комисия предишното лято. След като държавите-членки поддържат рамката, председателството на Съвета на Европейски Съюз ще показа по този начин наречената " контрактувана обща позиция на Европейски Съюз " по отношение на двете страни, което ще съставлява формалното начало на договаряния за присъединение.

Очаква се поддръжката на Съвета на Европейски Съюз за рамката на договарянията да бъде подписана на министерско съвещание на 10 ноември, само че София може да провали тези проекти.

" Политико " напомня, че откриването на договаряния с двете балкански страни не беше елементарно и до момента, защото Скопие и Атина първо трябваше да разрешат близо 30-годишен спор за името на Република Македония. Споразумението от Преспа бе утвърдено предходната година, проправяйки пътя за присъединение на Северна Македония към НАТО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР