България запазва тенденциите по залавяне на кокаин у нас, а

...
България запазва тенденциите по залавяне на кокаин у нас, а
Коментари Харесай

Трафикът на кокаин у нас: Къде и как пренасят наркотика?

България резервира трендовете по залавяне на кокаин у нас, а страната продължава да бъде по-скоро директна. Кои са най-големите случаи и най-изобретателните способи за скриване на " белия прахуляк ".
2019 година Шабла и Болата 2020 година София - борса " Слатина " 2020 година Варна
Наркотрафикантите крият " белия прахуляк " съвсем на всички места, тъй като без значение с какво е разбъркан не се замърсява и може елементарно да бъде обособен. Кокаин е откриван в замразена риба, картофено пюре, самун и даже в подложки за хранене.

Цитрусовите плодове обаче остават измежду най-предпочитаните. Причините са две – мощният мирис, който пречи на полицейските кучета да надушат дрогата и фактът, че порастват на същите места, където вирее и кокаинът.

" През 1995 година беше първият връх на кокаин, открит в България - един резервоар с към 600 кг. кокаин. Иначе през годините във Варна и Бургас имаше залавяния от митниците. Ако погледнем обратно във времето, годишно имаме сред 200 и 500 кг. Нека си напомним и кораба " Верила ", който беше хванат в Северна Ирландия с 500 кг ", съобщи Тихомир Безлов, специалист по сигурност.

През 2019 година морските талази край Шабла и Болата изхвърлиха на брега сакове с извънредно чист кокаин. Той беше особено опакован, а саковете укрепени със избавителни жилетки.

А през януари 2020 година половин тонова пратка, импрегнирана в 6600 кашона с лимони и ананаси, беше хваната на борсата в София.

В същия интервал толкоз огромна пратка, скрита отново в кашони с цитрусови плодове, беше арестувана на пристанището във Варна.

" Хубаво е да имаме поради, че евентуално не става дума за българския пазар. Предполага се, че тези по-големи количества, над 100 кг., са или за Турция, или за Западна Европа, или за Русия ", добави Тихомир Безлов.

Когато теглим чертата се оказва, че и търсенето, и предлагането са се нараснали.

Тихомир Безлов: Ако преди десетилетие залавянията бяха в границите на 100 тона, в този момент са 3 пъти повече и на всеки нужен звук кокаин от митниците се залавя към 2 кг.

Трафикантите нормално пресмятат и загубите от залавяне, само че колкото по-далече отива дрогата, толкоз по-скъпо коства. А колкото повече стока идва на пристанищата, толкоз по-трудно може да бъде тествана изцяло.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР