България запазва десетото си място сред държавите от ЕС по

...
България запазва десетото си място сред държавите от ЕС по
Коментари Харесай

България e сред държавите с най-много студенти в британски университети

България резервира десетото си място измежду страните от Европейски Съюз по брой на студенти, учащи се в английските университети, като 6040 са били българските студенти за образователната 2017/2018 година във Англия. Начело и с съвсем изравнени студенти във Англия са Италия /с 13 985 студенти/, Франция /с 13 660 студенти/ и Германия /13 545 студенти/, само че тези страни са с доста по-голямо население от България, сподели на конференция Благовеста Евтимова, съветник в консултантската къща " Дарби ", уредник на ревюто " Уча в чужбина ".

По думите й неяснотите към Brexit не са се отразили върху акцията за приема за 2020 година в английските университети, като даже има и леко нарастване на претендентите по отношение на същия интервал на предходната година. Това е по този начин, тъй като образованието е може би единствената сфера във Англия, която си извоюва държавни гаранции за запазването на статута на европейските студенти и след Brexit, сподели Евтимова. Тя заяви, че европейските студенти в английските университети са близо 25 % от студентите в бакалавърската степен във Англия и техният отлив би предизвикал огромна рецесия, даже и икономическа в страната.
През последните седмици във Англия, едно от най-оспорваните права за чужденците там - правото на труд, беше обезпечено за студентите и то за период от две години след завършването им, сподели Евтимова.

Тя изясни, че неотдавна английското държавно управление е взело решение, в случай че един студент е приключил просветителна степен във Англия, да има правото в продължение на две години да си търси работа в страната, а освен четири месеца, както беше до момента. Това е своебразен статут, който получават за първи път непознатите студенти във Англия, като се резервират и останалите четири гаранции за тях, съществуващи до момента. Сред тях са безплатното здравно обслужване по време на цялото им образование във Англия, запазването на студентските заеми в Англия и на дотациите в Шотландия. Запазват се също и миграционните права на непознатите студенти и даже да се вкарат визи за европейските жители английските университети осведомят, че " студентите ще разполагат с писма, с които да влизат и излизат свободно в страната ", разяснява Благовеста Евтимова. По думите й това значи, че " британците желаят да запазят и след Brexit европейските студенти в университетите си ".
Кандидатстудентската акция във Англия към този момент стартира и до 15 октомври 2019 година е " битката за университетите Оксфорд и Кеймбридж, и за специалностите, свързани с медицина и стоматология ", сподели Евтимова. Тя добави, че до 15 януари 2020 година е кандидатстването за всички останали специалности в английските университети.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР