България запази позицията си в класацията на Bloomberg за иновативни

...
България запази позицията си в класацията на Bloomberg за иновативни
Коментари Харесай

България запазва място в Топ 50 на най-иновативните държави

България резервира позицията си в класацията на Bloomberg за новаторски страни макар лекото повишение на цялостната си оценка. Страната ни продължава да е в Топ 50, заемайки още веднъж миналогодишното 41-о място.

Южна Корея на собствен ред резервира короната на световен водач в бранша на нововъведенията, макар че напредъкът на Германия слага най-голямата европейска стопанска система съвсем наедно с азиатската страна.

Това демонстрира данните от Bloomberg Innovation Index за 2019 година.

Тази година Съединени американски щати се изкачват с осем места в класацията, откакто през 2018 година по-ниските резултати на страната в образованието я изхвърлиха от челната десетка за първи път.

Годишната ранглиста на Bloomberg, която излиза за седма поредна година, прави разбор на обособените страни въз основата на десетки критерии, употребявайки седем съществени индикатора за тяхното премерване, измежду които разноските за изследователска и развойна активност (R&D), индустриален потенциал и централизация на високотехнологични обществени компании.

Южна Корея се подрежда преди всичко с общ резултат от 87,38 пункта, само че шампионата ѝ е единствено алегорично, защото на второ място с 87,30 точки застава Германия. Двете страни са следвани от Финландия и Швейцария със надлежно 85,57 точки и 85,49 точки. Челната петица се добавя от Израел с 84,78 точки. Всички от страните, като се изключи Южна Корея, регистрират по-висок резултат от миналогодишния.

През 2019 година България получава 56,36 пункта, което е растеж от близо пет точки по отношение на предходната година, макар че няма изменение на позицията си. При обособените индикатори страната ни се показва най-добре във връзка с продуктивността, получавайки 49 точки и патентната активност (48 точки), а най-зле (32 точки) във връзка с добавената стойност към производството.

Германия съумява да догони шесткратния първенец Южна Корея с помощта на по-високите си резултати при добавената стойност към производството и изследователската активност, фокусирани главно към активността на индустриални колоси като Volkswagen, Robert Bosch GmbH и Daimler.

Възходът на Германия обаче може да се окаже краткотраен, защото най-голямата европейска стопанска система изпитва съществени усложнения поради дефицита на квалифицирани фрагменти и изменящите се имиграционни политики, счита Юрген Михаелс, основен икономист на Bayerische Landesbank. По думите му страната би трябвало да усъвършенства тактиката си във високотехнологични браншове като дизеловия, този на цифровите връзки и изкуствения разсъдък.

От своя страна Сеул записва намаление на резултатите в патентната активност.

„ Иновациите стават все по-важни за задвижването на икономическото показване, изключително в азиатските стопански системи с високи приходи, където към този момент няма демографски дял и по-високата добавена стойност за произвеждане се мести към страните с по-ниски разноски в района “, показва Кон Го, началник на изследователското звено на Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Сингапур.

В класацията на Bloomberg за тази година най-големите губещи са Тунис и Украйна, като и двете страни изпаднаха от Топ 50.

Най-силният дебют принадлежи на Обединените арабски емирства, които се появиха в класацията на 46-то място. Бразилия се завърна в показателя на 45-о място, откакто се оказа отвън нея предходната година. Сред новите попълнения през 2019 година са и някои от най-големите разрастващи се стопански системи в света – Индия, Мексико, Виетнам и Саудитска Арабия. Южна Африка остава единствената субсахарска страна в показателя. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР