България Западнонилска треска и в София, как да се предпазим

...
България Западнонилска треска и в София, как да се предпазим
Коментари Харесай

Западнонилска треска и в София, как да се предпазим

България Западнонилска тресчица и в София, по какъв начин да се предпазим Заболяването протича с грипоподобни признаци, какви са ограниченията против заразяване 16 август 2019, 11:06 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Западнонилска тресчица и в София, по какъв начин да се предпазим
Западнонилска тресчица и в София, по какъв начин да се предпазим
 Невиждано: Огромно количество дунапрен в столична шахта
Невиждано: Огромно количество дунапрен в столична шахта
 Отец Иван за нападението: Искаше да вземе детето
Отец Иван за нападението: Искаше да вземе детето
 Тежка злополука на Е-79, има жертви
Тежка злополука на Е-79, има жертви
 Експерт: Ремонтът на
Експерт: Ремонтът на " Струма " ще отнеме повече от месец
 Започват тестванията на тол системата
Започват тестванията на тол системата
 Какво време ни чака през уикенда
Какво време ни чака през уикенда
 Момиченце на 7 изнасилено и бито до гибел, Министерство на вътрешните работи сподели обвинения
Момиченце на 7 изнасилено и бито до гибел, Министерство на вътрешните работи сподели обвинения

ще два случая на Западнонилска тресчица в България, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

В единия случай се касае за импорт на инфекцията от Кипър. Заболелият е български жител на 48 година от област Пазарджик, строителен служащ, обитавал последните 2 месеца и развил клинични признаци на болестта в Кипър.

Другият болен е мъж на 41 година от гр. София, който е приет в болница с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. "Лекарите там са открили инфектиране на дребния мозък. Болестта при него е била в напреднат етап. Мъжът към този момент стартира да се усъвършенства. При млади здрави хора, когато има диагноза "западнонилска треска” нормално прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен недостиг прогнозата е 15-20% смъртност ", изясни проф. Тодор Кантарджиев в ефира на "Здравей, България " по NOVA.

В Монтана бе регистриран първият случай на заболяването у нас за тази година.

"Жената, инфектирана със западнонилска тресчица, към този момент е в по-добро положение ", сподели за "Фокус “ доктор Елена Борисова, шеф на Регионалната здравна ревизия в Монтана.

Тя уточни, че дамата е имала и доста други съпътстващи болести. Случаят със инфектираната жена със западнонилска тресчица в Монтана е от края на миналата седмица. "Това заразно заболяване се предава посредством захапване от комар. Няма ваксина против него. Мерките, които всеки може да приложи, би трябвало да бъдат насочени към предотвратяване от захапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората би трябвало да употребяват репеленти, както и да са с покрити елементи на тялото, когато са на открито. Прозорците и вратите да имат мрежи против комарите ", изясни доктор Борисова.

Тя добави, че болестта протича с грипоподобни признаци – температура, главоболие, изнемощялост. При огромна част от инфектираните инфекцията може да протече безсимптомно. По – тежки неврологични форми на заболяването като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, най-вече при хора в преклонна възраст.

Инкубационният интервал на болестта варира сред 3 и 14 дни. Лечението не е характерно, организира се симптоматична терапия.

Мерките, които всеки може да приложи, би трябвало да бъдат насочени към предотвратяване от захапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората би трябвало да употребяват репеленти, както и да са с покрити елементи на тялото, когато са на открито (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на порти и прозорци на домовете, както и потреблението на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.Важно е да се понижат местата със застояла вода на открито, защото тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, налична за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безсистемно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; дребни водоеми (локви, разливи край чешми), в случай че нямат стопанско значение – да се отстраняват посредством отточване или за засипване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР