България замърсява с уран един от най-големите язовири в Европа

...
България замърсява с уран един от най-големите язовири в Европа
Коментари Харесай

Скандал! Половин България с уран, замърсяваме яз. „Тисаврос” в Гърция

България замърсява с уран един от най-големите язовири в Европа – „ Тисаврос ” –Северна Гърция, съобщи пред Фрог нюз минният инженер доктор Иво Узунов.
Д-р инж. Иво Узунов дружно с инж. агр. Илия Бачев разказват цялата картина на замърсяване с уран у нас.

Основната част от радиоактивните води са разследване на непозволената разпродажба на уранодобивната индустрия в Р.България, базпрецедент в международната миннодобивна промишленост. Уранодобивът е преустановен по стартирана версия за нерентабилност на находищата без финансово-икономическа аргументация, без проектно-сметна документи и дружно с АЕЦ Козлодуй - опасени за околната среда. Претекст, бурно подсилен от някои „ велики еколози “ и „ екологични организации “, неизвестно за какво, в този момент услужливо мълчат по отношение на актуалните екологични последици от тази разпродажба.

До 1992 година в страната са функционирали 37 бр. уранови рудници и геологопроучвателни обекта. Ликвидацията е извършена посредством затваряне устията на разкриващите минни изработки, разрушение на надшахтните кули, очистване на надшахтното съоръжение, ликвидация и плячкосване на миннодобивните машини и уреди, разрушение на инфраструктурата до преобразяване в призрачни остатъци на изоставените административни здания и постройките за комунално-битово обслужване на работещите в миннодобивните и геологопроучвателни предприятия.

Същевременно остават нерекултивирани десетки хиляди декара рудни насипища и радиоактивни площи, повлияни от рудодобива в регионите на Старопланинската, Средногорска и Родопска уранодобивни области.

Таблица №1

Активност на част от проблематичните радиоактивни водоизливи на територията на Р.България

Разкриващи

Минни изработки

Находища

Активност на изливните руднични води

Ест.U (уран)

Обща α-активност

Обща β-та интензивност

Bq/m3

В пъти

над МДН

Bq/m3

В пъти

над МДН

Bq/m3

В пъти над МДН

Щ.№9

„ Елешница”

76 550

1 0,20

11 269

2 2,54

17 380

8,69

Щ.№93

„ Сеславци”

41 400

5,52

-

-

6 175

3,09

Щ.№19

„ Наречен”

45750

6,10

-

-

13 603

6,80

Щ.№3

„ Селище”

79 225

1 0,56

-

-

13 838

6,92

Щ.№1

„ Сугарево”

174 750

2 3,30

-

-

23 361

1 1,68

Дъно к-ра

„ Сенокос”

213 400

2 8,45

-

-

40 073

2 0,04

МДН*

7 500 Bq/m3

500 Bq/m3

2000 Bq/m3

МДН*- Максимално възможни правила според НАРЕДБА № 1 от 15.11.1999 година за правила за задачите на радиационна отбрана и сигурност при очистване на следствията от урановата индустрия в Република България.

Основен проблем за локалното население и околната среда остават безотговорно разливащите се радиоактивни руднични води от ликвидираните уранови рудници. Например, рудничните води от двете шахтни полета на находище „ Елешница “ се изливат от устието на щолна №9 (щ.№9) с централизация на натурален уран над 10 пъти, обща α-активност – над 22,5 пъти и обща β-активност - над 8 пъти по-високи от оптимално допустимите правила (МДН) за радиационна отбрана и сигурност (Табл.№1), като за една година се изнасят от земните глъбини и популяризират на повърхността към 2 тона натурален уран. Една част от тези количества се отсрочват в избрани сектори от хабитата на Защитена зона BG0001021 - Река Места, а останалите количества се вливат в един от най-големите язовири в Европа – бент. „ Тисаврос”–Гърция. Освен това, върху площадката пред устието на щолната са отсрочени утайки със междинна относителна интензивност на натурален уран към 7 500 пъти над МДН. Аналогични са резултатите и за водите от останалите залежи, ситуирани в Старопланинската и Родопска уранодобивна област, като концентрацията на натурален уран в изливните руднични води от находищата в Струмския басейн доближава до над 28 пъти, а общата β-активност - до 20 пъти над МДН. За водите от щ.№3 – находище (н-ще) „ Селище “ и щ.№19 – н-ще „ Наречен “ тези стойности са доста над 6 пъти по-високи от нормативните индикатори за радиационна отбрана и сигурност (Табл.№1).

По планирана оценка досега с рудничните води от ликвидираните рудници са изнесени и публикувани на повърхността стотици тонове уран и съпътстващи го радиоактивни изотопи. Това са естествени процеси, които за някои залежи ще продължат десетки, а за други – стотици години.

Една част от тези количества са отсрочени и не престават да се отсрочват в речните тераси на р.Искър; р. Марица; р. Места и р. Струма, а останалата част се изнася отвън територията на страната в посока Гърция и Турция. Очаква се, посредством струпване във времето да се образуват радиоактивни полета с неограничени размери, превръщащи речните долини в пустеещи, негодни за обитаване региони.

След преустановяване на геотехнологичния рандеман на уран от водоносните пясъчници в регионите на гр. Пловдив, гр. Хасково и гр. Ямбол, върху обща повърхност от над 11 000 000 кв.м. в дълбочина на находищата са изоставени десетки хил.куб. метра софтуерни разтвори с високо наличие на свободна сярна киселина и тонове разперен натурален уран. В изискванията на неконтролирано придвижване, тези количества не престават да замърсяват подпочвените води във водоносните масиви от посочените географски региони. От тук заплахата да превърнем едни от най плодородните територии в България в пустиня е доста огромна. За съпоставяне Германия, която е в процедура по закриването на производството на електрическа енергия създадена от атомни централи до 2022 година, продължава извличането от земните глъбини на към този момент разкритите уранови руди до цялостното им привършване. След това ще премине към софтуерно дезактивиране и затваряне на мините, тъй че да няма заплаха от радиационно замърсяване и предизвикателство на екологична злополука, такава каквато се случва у нас.

От всички радиоактивни водоизливи на територията на страната, все още действат единствено две уреди за очистка на нечисти с уран руднични води по остаряла технология, употребена за рандеман на уран по геотехнологичния способ за подземно излужване.

За надълбоко дезактивиране на такива води към този момент е създадена модерна технология с цялостна машинизация и автоматизация на софтуерните процеси, и висока гаранция за поддържане концентрациите на радионуклиди, тежки метали и др.токсични съединения в пречистените води по-ниски от МДН. Технологията е конкорентноспособна на останалите разновидности, в това число търсене на нови водоизточници за водоснабдяване на обитаемоте места и урбанизирани територии от географските региони с развъртян уранодобив от близкото минало.

Разработената новаторска технология за дезактивиране и филтриране на радиоактивните води е известна на заинтригуваните органи. Технологичните параметри и постигнатите резултати са докладвани пред два експертни съвета: през 2014 г.- към бившето Министерство на стопанската система и енергетика и през 2016 г.- към Министерството на стопанската система. Входирано е мнение в Комисията по околната среда и водите към 43 Народно заседание, само че до в този момент няма съответен отговор от сезираните институции.

Освен тази технология са създадени и качествено нови артикули на основата на минерални соли за филтриране на човешкия организъм на клетъчно равнище от естествени радионуклиди, тежки метали и токсични органични съединения. Тези артикули ще защитят здравето на хората, както при приключване на радиация от аварирали атомни уреди, по този начин и при различен тип радиоактивни замърсявания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР