България закъса сериозно за инженери и компютърни специалисти. Заради острия

...
България закъса сериозно за инженери и компютърни специалисти. Заради острия
Коментари Харесай

Закъсахме сериозно за инженери и компютърджии

България закъса съществено за инженери и компютърни експерти. Заради острия дефицит на такива висококвалифицирани служащи може да се наложи " импорт " от чужбина. Това стана ясно през вчерашния ден от думите на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков.

" Държавата работи в дълготраен и кратковременен проект за решение на казуса с неналичието на висококвалифицирана работна ръка. Най-сериозен е дефицитът на инженери и IT-специалисти ", означи Петков. Той добави, че дълготрайното решение на казуса е посредством университетите и фрагментите, които те образоват. За краткосрочното решение на този дисбаланс сред търсенето и предлагането на висококвалифициран труд общественото министерство и Народното събрание работят в посока да се облекчи режимът " синя карта ", който обезпечава опция да наемане висококвалифицирани служащи от страни отвън Европейския съюз.

Петков разяснява, че по разнообразни оценки през последните 15 години към 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. В същото време страната ни резервира рекордно ниско равнище на безработица. За октомври тя се е покачила едва до 6.7%, до момента в който през септември е била 6.5 на 100. Това се дължи на приключването на лятната сезонна претовареност, а за съпоставяне със същия интервал през 2016 година безработицата тогава е била с 1.4% по-висока.

По тематиката за коледните добавки за пенсионерите, Петков съобщи, че към момента не е взето решение, въпреки да се вършат планове. " Зависи от това какъв запас може да се отдели от бюджета и кои ще получат коледни добавки. Това, което е ясно, че за не всички пенсионери ще има коледни добавки, ще се търси допустимо най-справедливият метод. Както и предходните години, нормално това е форма на подкрепяне на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсиите, а границата е линията на бедността ", разяснява Петков. Решението би трябвало да стане ясно до края на седмицата, с цел да може добавките да се платят с декемврийските пенсии./ /inews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР