България Захариева: Осъждаме атентата към двата кораба Министърът на външните

...
България Захариева: Осъждаме атентата към двата кораба Министърът на външните
Коментари Харесай

Захариева: Осъждаме атентата към двата кораба

България Захариева: Осъждаме атентата към двата кораба Министърът на външните работи на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Султан ал-Нахаян разяснява, че районът е сложен  Виолета Русенова 14 юни 2019, 18:41  Захариева: Осъждаме атентата към двата кораба Източник: БГНЕС
ълбоко осъждаме и сме извънредно обезпокоени от новата ескалация и атентата върху двата кораба в Оманския залив.

Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и интернационалното съдействие на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на публично посещаване в България. Повод за визитата му е отварянето на посолство на ОАЕ у нас.

„ Атентатът е единствено месец, откакто още веднъж имаше нахлуване против 4 кораба в Оманския залив. Малко по-късно имаше и нахлуване против водопровод в Кралство Саудитска Арабия “, акцентира Захариева и добави, че цялото това нагнетяване на напрежението в района е извънредно рисково.

"Ние призоваваме за бързо следствие и определяне на причинителите на нападенията от през вчерашния ден и от предишния месец ", съобщи първият ни посланик.

"България е доста близка до района, освен географски, това е една от европейските страни най-близко, географски, до района. Споделяме общи провокации. И това, което ни сплотява, е непримиримостта и решението да се борим по всевъзможен начин против тероризма и екстремизма ", разгласи Захариева и разяснява, че светът се е успокоил след постигнатия триумф против "Ислямска страна " в Сирия и Ирак, само че това не значи, че казусът е решен и сме победили Даеш.

„ Затова съдействието сред ОАЕ и България в областта на сигурността е едно от най-важните "поясни министърът.

Шейх Абдула , също разяснява офанзивите. „ Ние се намираме в сложен район, само че той е значим, тъй като е с доста запаси, нужни на света като газа и петрола. Бихме желали потокът на газ и нефт да бъде непрекъснат и сигурен, което е в интерес на международната стопанска система. Също по този начин ние би трябвало да осигурим сигурност за нашите нации и нашите стопански системи. Онези, които се пробват да дестабилизират района са хора, които нямат висши цели. Ние сме страни, които са в положение да реализират двойно по-големи развиване и напредък в района на Близкия Изток, само че гласовете на изостаналостта, на екстремизма, на тези, които гледат към предишното, които не желаят да гледат към бъдещето, да гледат расистки на нещата, а не човешки и хуманно, които считат, че са по-добри и по–висши от другите, са фашистки по хрумвания и режими по своята същина и целят да срутен региона”, съобщи той и добави, че разчита на помощ от своите другари, каквато е България. Шейхът добави, че те желаят да водят не въоръжена борба, а идейна.

Попитан дали допуска от кое място идва офанзивата по двата танкера, Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който се завръща у нас, след 10 годишна пауза, съобщи, че по всичко проличава, че нападението е проведено от страна.

"Няма да приказвам за вчерашното нахлуване, тъй като нямам задоволително информация. Нападенията над четирите кораба преди месец на Саудитска Арабия, един емиратски и един норвежки, и доказателствата, които събрахме до момента, ние и други страни, сочат ясно, че става дума за акция по взривяване вън от кораба, под равнището на водата. Технологията, която е употребена и изборът на момента, както и информацията, събрана преди самата интервенция, точният избор на задачите, тъй че корабът да не бъде потънал или да не бъде излян нефт от тези кораби – всичко това са благоприятни условия, с които незаконните групировки не разполагат. Това е тъкмо и точно проведена акция от страна ", съобщи шейхът и добави, че на този стадий не разполагат с задоволително доказателства, които да сочат избрана страна.

Той добави, че тези случаи би трябвало да накарат интернационалната общественост да сплоти старания, с цел да сътвори сигурност за интернационалното мореплаване, сигурност за доставката на енергоизточници.

На въпрос на БГНЕС допустимо ли е да се стигне до боен спор поради обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Иран, шейхът отговори, че би трябвало да работим дружно, с цел да бъде предотвратена бъдеща ескалация.

„ Надявахме се да съумеят напъните на японския министър-председател, надяваме се да продължат опитите. Преди няколко дни там беше и немският външен министър. Надяваме се да забележим по-широки рамки на съдействие с Иран. Смятаме, че в съглашението „ 5+1 “ имаше една неточност и тя беше, че страните от района не участваха в разговора и в закрилата на това съглашение. То не обхвана въпроси като балистичните ракети и намесата във вътрешните работи на други страни. Поради тази причина през днешния ден се намираме в тази обстановка “, сподели още той.

Шейх Абдула уточни, че същинската сигурност и непоклатимост е в това да бъдат постоянни всички страни в района под интернационален чадър.

Извън тази тематика, двамата външни министри са се договорили за нарастване на комерсиалния продан сред двете страни, който все още е незабележим, спрямо опциите, които имат и България, и ОАЕ като пазар.

„ Днес договорихме всичко, за което се схванаха престолонаследникът на ОАЕ и премиера Бойко Борисов в Абу Даби - да издигнем връзките ни на по-практично равнище и да установим директни канали за връзка за бързо осъществяване на контрактуваното. С страната, която направи от пустинята градина и от морето земя, и развива най-вече високи технологии, доста ми се желае България да реализира близко съдействие в областта на високите технологии и изкуствения разсъдък “, сподели още тя и акцентира, че в ОАЕ живеят 3 000 българи.

Захариева добави, че са съумели да открият и постоянен контакт сред нашите дипломати, както и опцията българското държавно управление да придвижи по-бързо процедурата за предоставяне на позволение за така наречен „ пета независимост на самолетна компания “, която желае да оперира на българския пазар.

„ Много съответни неща се разбрахме. Много работа има нашият екип да прави “, разяснява тя и добави, че би трябвало да се подпишат съглашения в сферите на стопанската система, образованието и земеделието, за които съгласуването е почнало.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР