България заема седмо място в Европейския съюз по годишен ръст

...
България заема седмо място в Европейския съюз по годишен ръст
Коментари Харесай

България е седма в ЕС по ръст на строителната продукция през февруари

България заема седмо място в Европейския съюз по годишен растеж на строителната продукция през февруари, излиза наяве от известие от европейската статистическа работа Евростат. Числата демонстрират покачване от 9.2% по отношение на същия месец година по-рано.

Сградното строителство у нас отбелязва най-силния си растеж на годишна основа през февруари от 2008 година насам, сочи справката в Националния статистически институт (НСИ). Строителството на здания е повишено с 13.3% през втория месец на годината и е главен фактор за повишението на създадената строителна продукция с 9.2% през февруари, демонстрират календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Гражданското и инженерното строителство също записва годишен растеж от 3.5 на 100. Така общият годишен растеж на създадената строителна продукция у нас през февруари е най-големият от 2015 година насам.

На месечна основа създадената продукция в бранш "Строителство " у нас е повишена с 1.5 %.

В строителството бизнес климатът се повишава с 1.3 пункта през февруари поради усъвършенстваните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. През месеца се усилват новите поръчки към строителните компании, а прогнозите за идващите три месеца са оптимистични. Основните фактори, затрудняващи строителните компании, са несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и конкуренцията в сектора.

Сред страните членки на общността, най-голямо покачване на строителната продукция през февруари на годишна основа е маркирано в Унгария (+48.1%), Словения (+40.3%) и Полша (+15.1%).

Спад пък е регистриран в Испания (-4.7%) и Франция (-0.5%).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР