България заема едно от челните места в ЕС по ефективност

...
България заема едно от челните места в ЕС по ефективност
Коментари Харесай

Нено Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

България заема едно от челните места в Европейски Съюз по успеваемост на преработването на оловно-акумулаторни акумулатори. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос за осъществяване на задачите за всеобщо публикуваните боклуци. Димов означи, че ще даде данни за 2016 година, тъй като това е последната година, за която може да се прави съпоставяне сред страната и останалите членки на Европейски Съюз.

 © Българска национална телевизия
За 2016 година България е постигнала 48,5% събиране на портативни акумулатори при цел 40%. Този резултат е с съвсем два % по-висок от междинния за Европейски Съюз, разяснява министърът. Той означи, че междинната реализирана степен на преработване на оловото, което се съдържа в оловно-киселинните негодни за приложимост акумулатори и батерии, е 65% за всички съоръжения. В същото време е реализирана степен на преработване от 98% на материалите, съдържащи се в оловно-киселинните батерии при заложена цел от 65%.

По отношение на излязлото от приложимост електрическо и електронно съоръжение, България извършва сполучливо всичките си цели по събиране и преработване, а за някои категории обичайно надвишава междинните за Европейски Съюз резултати, сподели още министърът. Той уточни, че за 2016 година страната е събрала 7,9 кг. на човек излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение от бита при приблизително 7,8 за Европейски Съюз. При оползотворяването на осведомително и телекомуникационно съоръжение сме постигнали съвсем 95% при приблизително 89 % за Европейски Съюз, сподели още Димов. При потребителското съоръжение са реализирани 98,6%, което е със седем % повече от междинното за Европейски Съюз. Най-висок е резултатът при категориите, свързани с здравно съоръжение, където България е постигнала 99,3%, при приблизително 88% за Европейски Съюз, сподели министърът.

През 2016 година България рециклира общо 63,8% от пуснатите на пазара опаковки при цел в директивата - 55 %, добави министърът. В страната се рециклират 52,6% пластмасови боклуци при приблизително за Европейски Съюз 44,3%. Едва три страни в Европейски Съюз имат по-добри резултати по този индикатор, уточни той. При хартията се рециклира 80,1% при цел по директивата 60 на 100. Средния резултат за Европейски Съюз е 83,3%, което е изцяло съпоставим с българските резултати, разяснява Димов. Страната ни рециклира 70% стъклени опаковки при 75% за Европейски Съюз.

При излезлите от приложимост моторни транспортни средства за 2016 година постигнатото равнище на повторна приложимост и преработване е 95 %, при цел - 85%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР