България заема 51-ва позиция от общо 140 страни в Доклада

...
България заема 51-ва позиция от общо 140 страни в Доклада
Коментари Харесай

България на 51 позиция в доклад на Световния икономически форум

България заема 51-ва позиция от общо 140 страни в Доклада за световната конкурентоспособност на Световния стопански конгрес за 2018 година, оповестява Центърът за икономическо развиване /ЦИР/, сътрудник за България на Световния стопански конгрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Първите три страни в тазгодишната ранглиста на Форума са Съединени американски щати, Сингапур и Германия.

Докладът се разгласява постоянно от 1979 година, а България е включена в класацията за първи път през 1999 година.

Центърът за икономическо развиване дава отговор за събиране и обработка на данните и разпространение на информация за резултатите от годишното изследване на световната конкурентоспособност.

В тазгодишния отчет се стартира така наречен Индекс на световната конкурентоспособност 4.0. Чрез него се прави опит да се мери насоката и степента на въздействие на Четвъртата индустриална гражданска война /Индустрия 4.0/ върху конкурентоспособността на стопанските системи.

" Все по-масовото употребяване на новите технологии трансформира световната стопанска система. Появяват се нови провокации пред държавните управления и бизнеса, които би трябвало да се оправят с вероятното негативно въздействие върху икономическия напредък и продуктивността ", се показва в отчета.

В него има световни, районни и по страни разбори на конкурентоспособността.

В това отношение Европа е история на контрасти като се открояват четири разнообразни групи страни. Те включват високо конкурентноспособен северозапад /плюс Швейцария/, релативно конкурентоспособен югозапад, воден от Франция, страните от Североизтока /Полша, Чехия и прибалтийските държави/ и изоставащите югоизточни и по-конкретно - балкански страни.

В класацията Чехия е на 29-то място, Естония - на 32-ро място, незабавно след Италия, Словения - 35-то място, Полша - 37-мо място, Литва - 40-то място, Словакия - 41-во място, Латвия - 42-ро място, Унгария - 48-мо място, България - 51-во място и Румъния 52-ро място. Страни като Гърция, Турция, Сърбия, Македония са по-назад в класацията, сочи отчетът.

Най-доброто класиране на България е за фактора " Внедряване на осведомителни и информационни технологии " - 30-то място от 140 страни. Следват " Способността за нововъведения " - където страната ни се подрежда на 48-мо място. Добри са оценките за " Пазар на труда ", където България е на 50-то място и " Макроикономическа непоклатимост ", където нашата страна е на 52-ро място, регистрират специалистите на Центъра за икономическо развиване.

В индикаторите " Институции " и " Човешко здраве " България е на 70-та позиция.

При индикаторите " Образование и умения " и " Размер на пазара " страната ни е на още по-задни позиции в класацията.

В индикатора " Защитата на правата на благосъстоятелност и интелектуалната благосъстоятелност България е на 118-мо място.

По индикатора Организираната престъпност - страната ни е на 116-то място, сочи отчетът. Твърде ниски са и оценките за успеваемостта на правосъдната система, надеждността на системата на полицията и бремето на регулирането на стопанската система, показват от Центъра за икономическо развиване.

Според Доклада за световната конкурентоспособност на Световния стопански конгрес за 2018 година съществени компликации и проблеми изпитва и пазарът на труда в България. По индикатора " Лесно наемане на квалифицирани служащи " България е на 122-ро място, по " Обхват на образование на личния състав " страната ни е на 118-място, а по " Умения на завършващите обучение " България се подрежда на 101-во място.

По отношение на фактора " Инфраструктура " България заема 58-място, което е релативно удобна оценка, се отбелязва в отчета. В същото време по индикатора " Качество на пътищата " нашата страна е на 90-то място, сочи Докладът за световната конкурентоспособност на Световния стопански конгрес за 2018 година.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР