България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за

...
България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за
Коментари Харесай

България е на 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на е-правителство в доклад на ООН

България заема 44-то място измежду 193 страни съгласно Индекса за развиване на електронното държавно управление (EGDI) в отчет на Организацията на обединените народи (). За първи път, страната ни влиза в категорията доста висока степен на развиване на електронното ръководство, дружно със страните от европейската районна група Чехия, Словакия, Латвия, Хърватия, Унгария и Румъния. Според данните в отчета на Организация на обединените нации България, дружно с останалите в тази категория страни, показва поредност и прогрес в създаването на стратегически документи в региона на електронното ръководство и в координацията и даването на електронни услуги.
Страната ни бележи чувствителен прогрес и при Индекса за е-участие като се повишава в класацията с цели 12 позиции и от 35 – то място доближава 23 – то място измежду 193 страни. Данните ясно демонстрират, че държавното управление взема поради мненията и запитванията на жителите, предоставени чрез интернет, повече от преди.
 Добре пристигнали в страната на онлайн-а Добре пристигнали в страната на онлайн-а
Добре пристигнали в България - страната на онлайн-а. Оказва се, че нашата страна можела да се приспособява извънредно бързо към всяка ново...
Индексът за развиване на електронното държавно управление (EGDI) е периодически показател, чиято цел е да даде обстойна и точна оценка за степента на развиване на в другите страни членки на Организация на обединените нации. Проучването и измерването на развиването на електронното държавно управление се организира от Департамента по стопански и обществени въпроси на Организацията на обединените народи. Първото издание е от 2003 година, като в идващите години показателят се разгласява всяка година. След 2008 година стартира да излиза един път на две години.
Методологичната рамка за събиране и оценка на данните от проучването на развиването на електронното държавно управление се основава на повсеместен взор върху електронното държавно управление, който включва три значими измерения, които разрешават на хората да се възползват от онлайн услугите и информацията: адекватност на телекомуникационната инфраструктура, дарба на човешките запаси да употребяват ИКТ и съществуване на онлайн услуги. Измерва се също и до каква степен са ефикасни държавните институции във включването на обществото в процеса на образуване на политики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР