България зае 46-а позиция от 162 държави в класацията по

...
България зае 46-а позиция от 162 държави в класацията по
Коментари Харесай

България е между Уганда и Монголия по икономическа свобода

България зае 46-а позиция от 162 страни в класацията по икономическа независимост за 2018 година, изготвяна от институт " Фрейзър ". Изследването е въз основа на данните от 2016 година - последната година, за която има налични публични данни за всички страни. Резултатите от класацията бяха публикувани от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

България е със 7.41 точки от оптималните 10, като директно пред нея са Ботсвана, а Уганда и Монголия се подреждат незабавно след нея. Спрямо миналогодишното издание резултатът на България се усилва с 0.01 т., само че мястото ѝ остава същото. Тазгодишният резултат слага страната на 19-о място в Европейския съюз.

По критерия " размер на държавното управление " се резервира резултатът от предходната година, който е 7.02 т. България получава оптимални точки за плоския налог, само че общият резултат е понижен поради размера на държавните разноски и на държавните прехвърляния и дотации.

България продължава да получава най-ниска оценка в категорията за правосъдната система и правото на благосъстоятелност. За 2016 година страната е с 4.83 т., като се регистрира спад с 0.05. Основните аргументи за утежняването по този индикатор са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 знака в показателя най-ниските оценки за поредна година са точно за независимостта и безпристрастността на съда – с по 3.33 т. от оптималните 10 т. в тазгодишното издание.

Традиционно България се показва най-добре в категорията " постоянни пари " - 9.44 точки. Там е и най-голямата позитивна разлика, която е 0.08 т. Високият резултат демонстрира, че страната се характеризира с ниски и постоянни равнища на инфлация, както и не лимитира обмяната на валута и опцията за свободно поддържане на банкови сметки в непозната валута.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР