България Забрана за продажба на ментолови цигари в ЕС, с

...
България Забрана за продажба на ментолови цигари в ЕС, с
Коментари Харесай

Забрана за продажба на ментолови цигари в ЕС, с какво вредят

България Забрана за продажба на ментолови цигари в Европейски Съюз, с какво вредят Мярката е част от политиката за ограничение на пушенето, призната през 2014 година 26 май 2020, 11:35  19 дни са се борили за живота на черния лешояд
19 дни са се борили за живота на черния лешояд
 Къде и какъв брой ще плащаме за шезлонгите и чадърите на плажа
Къде и какъв брой ще плащаме за шезлонгите и чадърите на плажа
 Отвлеченият и освободен капитан е към този момент в България
Отвлеченият и освободен капитан е към този момент в България
 При какви ограничения одобряват децата в детските градини
При какви ограничения одобряват децата в детските градини
 Опасна права: Жители с подписка след драматичен случай
Опасна права: Жители с подписка след драматичен случай
 Бракониери в България гръмнаха една от най-редките птици
Бракониери в България гръмнаха една от най-редките птици
 Общо 17 плажа ще са с безвъзмездни чадъри
Общо 17 плажа ще са с безвъзмездни чадъри
 Тежка злополука сред ТИР и лек автомобил, мъж почина
Тежка злополука сред ТИР и лек автомобил, мъж почина

ече е в действие възбраната за продажба на ментолови цигари в целия Европейски съюз. Мярката е част от политиката за ограничение на пушенето, призната през 2014 година

Основната цел на възбраната на ментоловите цигари е да се понижи процентът на пушачите измежду младежите.

Именно те са групата, която най-вече протяга ръка към тях. Забраната беше призната през 2014 година с шестгодишен гратисен интервал.

Сега борбата за по-здравословен живот е извоювана, само че отпорът от страна на тютюневата промишленост беше сериозен.

"Все отново справедливостта и публичният интерес надвиха над корпоративния на тютюневите компании. Тези компании оказаха огромен напън над всички институции в Европейския съюз и на държавните управления на страните-членки ", разяснява пред NOVA някогашният евродепутат Антония Първанова.

Дебатът за въвеждането на рестриктивните мерки за тютюнопушенето разделят евродепутатите. А огромните производители на цигари впрягат всички средства възбраните да не минат.

Здравните специалисти са безапелационни, че ментоловият усет крие по-голям риск за насърчаване на съществени белодробни болести.

"Ментолът се явява като "маска ", зад която тютюнът прониква по-лесно в дихателните пътища . Ментолът има успокоителен, охлаждащ резултат и в това време разширяващ резултат. Попадайки в дихателните пътища, изключително при младежите, ментолът води до три пъти по-висок риск за насърчаване на бронхиална астма, допустимо е от ранна възраст младежите да развият хронична обструктивна болест, както и да отключат и сърдечни болести ", разяснява пулмологът София Ангелова.

Друг нездравословен резултат от съществуването на ментол в цигарите е нарасналият риск от взаимозависимост.

"Скрит зад ментола, тютюнът води и до взаимозависимост. В статистика се показва, че към 44% от децата сред 12-17-годишна възраст употребяват ментолови цигари. Това значи, че вероятността да развият взаимозависимост, е доста огромна ", добави доктор Ангелова.

Според браншовата Национална асоциация на тютюнопроизводителите, европейската политиката на ограничавания в бранша основава предпоставки за развиване на контрабандата.

"Смятам че всяка една рестрикция към регламентираните тютюневи произведения - цигари, бездимни тютюневи произведения - би развързало ръцете на контрабандното нерегламентирано разпространяване на тютюн, на контрабандни цигари. Делът на ментолови тютюневи произведения в България е доста нищожен - в порядъка сред 5-10 %. В страни като Полша и Украйна делът надвишава над 30% ", сподели Цветан Филев, ръководител на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

"А в случай че рестриктивната политика продължи, това би довело до заличаване на сектора в Европа ", твърди Цветан Филев.

В същото време някогашният евродепутат Антония Първанова счита, че рестриктивната политика би трябвало да обхване и бездимните цигари.

"Следващата цел би трябвало да бъде възбраната на електронните цигари . Те основават илюзия, че са по-малко нездравословни, само че основават същата взаимозависимост. Това са артикули, които са подвеждащи и усилват използването на произведения, съдържащи никотин ", безапелационна е Първанова.

Подобна мярка влезе в действие от началото на годината в Съединените щати. Строгото ограничаване към този момент е въведено и в страни като Индия, Южна Корея и Бразилия.

Към този миг в Европа няма ограничавания за електронните цигари.




 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: цигари .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Търговци смъкнаха цените след празниците  1 Румъния готви голямо нарастване на пенсиите  1 Къде няма да плащаме за чадъри и шезлонги това лято  1 Децата до 18 години към този момент могат да спортуват --> Пaрите ни  Търговци смъкнаха цените след празниците Търговци смъкнаха цените след празниците  Румъния готви голямо нарастване на пенсиите Румъния готви голямо нарастване на пенсиите  Къде няма да плащаме за чадъри и шезлонги това лято Къде няма да плащаме за чадъри и шезлонги това лято  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/shefyt-na-specprokuraturata-podade-ostavka-6109531 Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/shefyt-na-specprokuraturata-podade-ostavka-6109531  <br> ДВГ ще усили цилиндрите в бъдеще. Porsche изяснява <br>
ДВГ ще усили цилиндрите в бъдеще. Porsche изяснява
 Колко постоянно да чистим всяка стая от вкъщи си Колко постоянно да чистим всяка стая от вкъщи си  Няколко супер хрумвания за украса на дребни балкони Няколко супер хрумвания за украса на дребни балкони Последни  Откриха 40 кг кокаин в лека кола в София Откриха 40 кг кокаин в лека кола в София  Плъховете в Ню Йорк станаха канибали Плъховете в Ню Йорк станаха канибали  Забрана за продажба на ментолови цигари в Европейски Съюз, с какво вредят Забрана за продажба на ментолови цигари в Европейски Съюз, с какво...  Севиче – ядене, трансформирало се в национално благосъстояние Севиче – ядене, трансформирало се в национално благосъстояние  <p>Шофьор блъсна майка с дете и избяга</p> Шофьор блъсна майка с дете и избяга  19 дни са се борили за живота на черния лешояд 19 дни са се борили за живота на черния лешояд  <p>Удар на Икономическа полиция в &bdquo;Шекер махала&rdquo;</p> Удар на Икономическа полиция в „ Шекер...  Марс Китай е подготвен за изпращане на сонда и марсоход до Марс  <p>Къде и какъв брой ще плащаме за шезлонгите и чадърите&nbsp;</p> Къде и какъв брой ще плащаме за шезлонгите и чадърите  Атанас Балкански Нaско от Hell’s Kitchen: Влакче на ужасите – адреналин  Отвлеченият и освободен капитан е към този момент в България Отвлеченият и освободен капитан е към този момент в България  <p>Д-р Кунчев: <strong>Черноморието</strong> ни ще е измежду <strong>най-безопасните места</strong></p> Д-р Кунчев: Черноморието ни ще е измежду най-безопасните...  При какви ограничения одобряват децата в детските градини При какви ограничения одобряват децата в детските градини  <p>10% от британците обичат колата повече от колегата си</p> 10% от британците обичат колата повече от колегата си  Опасна права: Жители с подписка след драматичен случай Опасна права: Жители с подписка след драматичен случай  <p>Само 10 нови случая на COVID-19 и без жертви</p> Само 10 нови случая на COVID-19 и без жертви  <p>Първа страна в Европа &ndash; свободна от коронавирус</p> Първа страна в Европа – свободна от ковид  Манфред Вебер Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за...  <p>От през днешния ден: децата могат да спортуват, отварят детски градини</p> От през днешния ден: децата могат да спортуват, отварят детски...  <p>Българин превзема Китай с детска книга</p> Българин превзема Китай с детска книга Всичко от през днешния ден Виц на деня - Муцка, на какъв брой си години? - На 28. - Е по какъв начин по този начин, нали синът ти е на 18? - Ми, порастват си децата. Кво… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Разследване: Как служители на реда живеят в разкош на ръба на закона  Журналистът Георги Александров се е удавил, има и контузии от рухване  Български доктор в Съединени американски щати: Български доктор в Съединени американски щати: " Щеше да е комедия, в случай че не беше покруса "  Мутафчийски: Този жест ме трогна извънредно Мутафчийски: Този жест ме трогна извънредно  Пет неистини за ковид Пет неистини за ковид  КПКОНПИ лишава имущество на някогашен финансов министър, запорират и акции на Прокопиеви Водещи вести  <p>Първа страна в Европа &ndash; свободна от коронавирус</p> Първа страна в Европа – свободна от ковид  <p>Д-р Кунчев: <strong>Черноморието</strong> ни ще е измежду <strong>най-безопасните места</strong></p> Д-р Кунчев: Черноморието ни ще е измежду най-безопасните места  <p>Удар на Икономическа полиция в &bdquo;Шекер махала&rdquo;</p> Удар на Икономическа полиция в „ Шекер махала ”  <p>Шофьор блъсна майка с дете и избяга</p> Шофьор блъсна майка с дете и избяга  <p>Българин превзема Китай с детска книга</p> Българин превзема Китай с детска книга  Атанас Балкански Нaско от Hell’s Kitchen: Влакче на ужасите – адреналин  <p>Най-смешните сватбени снимки</p> Най-смешните сватбени снимки

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР