България за трети път е домакин на Световния шампионат по

...
България за трети път е домакин на Световния шампионат по
Коментари Харесай

Варна е домакин на I Световно първенство у нас по пожароспорт за деца

България за трети път е хазаин на Световния шампионат по пожароспорт, а Варна – на първото у нас Световно състезание с детско присъединяване. Престижното съревнование, което ще се организира до 30 септември на стадион“Локомотив“ е под егидата на Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите, на Българската федерация по пожароприложен спорт и на Главна дирекция „Пожарна сигурност и отбрана на населението“ към Министерство на вътрешните работи, с поддръжката на Министерството на спорта и община Варна.

 picture-952 Гларусът Пожаролитко, облечен в огнеборски облекла, е амулет на Световното състезание. В него вземат участие 18 тима на юноши и девойки на възраст от 13 до 18 години от 13 страни, уточни комисар Тихомир Тотев, началник на РСПБЗН във Варна.

Състезанието ще се организира в 4 самостоятелни и групови дисциплини-изкачване на образователна кула с щурмова стълба, 100 м тичане по пътека с трудности, пожарна щафета-4 X 100, двойно разрастване на мотопомпа.

Преди старта над 350 участници и екипите им ще дефилират в центъра на Варна до входа на Морската градина, където ще има проява на пожарна и избавителна техника. Там ще бъде показана и галерия с фотографии за 140-годишнината на варненската пожарна работа с създател гл. контрольор Емил Калинов, шеф бранш ПБС на летище Варна.

Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите е в договаряния с Международния олимпийски комитет в Лозана пожароспортът да стане олимпийска дисциплинираност, заяви ръководителят на Изпълнителния комитет на федерацията Андрей Калинин от Русия.

Очаква се огнеборците да вземат участие на олимпиадата в Китай след 4 години. В момента се извършват изискванията пожароспортът да покрива 3 континента и да го развива за юноши и девойки. Държавите – членове във федерацията са 60, чака се присъединение на Индия и Италия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР