България за пореден път се нареди сред лидерите по ръст

...
България за пореден път се нареди сред лидерите по ръст
Коментари Харесай

България отново е сред отличниците по ръст в продажбите на нови автомобили

България за следващ път се подреди измежду водачите по растеж на продажбите на нови коли на месечна база, като през май заема втора позиция след Румъния със скок на покупко-продажбите с 34.6%, сочат публикуваните през днешния ден данни на Асоциацията на производителите на коли в Европа. За северната ни съседка растежът е 43.3%, а за всички страни от Европейски Съюз под един %.

През май тази година в България са били продадени 3308 нови коли. От началото на 2018-та те са съвсем 15 хиляди, което е растеж от 25.6% - трети резултат по този индикатор измежду страните от Европейски Съюз.

Разбира се, това не е огромен мотив за оптимизъм. От една страна, даже в една Словения, с три пъти по-малко население от България, са купени близо три пъти повече нови леки коли. От друга - по данни на Пътната полиция от януари до май в страната са регистрирани 101 605 нови регистрации на леки коли, от които близо 72 хиляди са на възраст над 10 години.

В Румъния и Унгария има максимален растеж

За интервала януари-май най-сериозно е повишено търсенето на нови коли в Румъния (29.5%) и Унгария (28.3%). Средно за общността растежът е 11.6 на 100.

В страните от Европейски Съюз през май са купени съвсем 1.4 млн. нови леки коли, а от началото на годината те са близо 6.9 млн. От огромните пазари неприятен месец май са имали търговците на нови коли в Германия - спад от съвсем 6% и Италия (-2.8%). За петте месеца на годината единствено във Англия търсенето спада (-6.8%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР