България за пореден път доказа, че опитите на правителството да

...
България за пореден път доказа, че опитите на правителството да
Коментари Харесай

ЕК заплаши България с второ дело за мръсния въздух

България за следващ път потвърди, че опитите на държавното управление да се оправи с мръсния въздух удрят на камък. Вчера Европейската комисия за повторно предяви иск против страната ни пред Съда на Европа поради замърсяването. От Брюксел считат, че в страната ни трайно се надвишават пределно допустимите правила за замърсяване със серен двуокис. Европейска комисия показва и виновника за казуса - 4-те най-големи Топлоелектрическа централа в България.

В особено известие от екоминистерството оповестиха, че към този момент вземат ограничения. В резултат от началото на 2019 година доста били намалели превишенията на серен двуокис в Гълъбово. Те са били 19, до момента в който през същия интервал на 2018 година техният брой е бил 46. Министерството напомня, че заради неспазени равнища на замърсяване през 2009 година Европейска комисия започва наказателна процедура против страната ни и тогава проблематичните региони са били Перник, Гълъбово и Димитровград. Днес превишаването на нормите било единствено в Гълъбово и това е поради " исторически наследената централизация на 4 огромни горивни съоръжения, ситуирани на дребна повърхност във въгледобивния басейн " Марица-изток ".

Там работят частните " Марица-изток " 1 и 3, държавната " Марица-изток  2 " и свързваната с предприемача Христо Ковачки " Брикел ". Според Министерство на околната среда и водите измервателните станции на въглищните централи в басейна сочели, че те съблюдават нормите за изхвърляни излъчвания.

Искът на Европейска комисия против България идва в миг, в който страната ни и още осем европейски държави искат отсрочка за затварянето на въглищните си централи. Новите правила за по-чист въздух на Европейска комисия би трябвало да стартират да се ползват от 2021 година, като към 2030 година се чака централите поетапно да спрат да работят. Най-сериозно наранена от еконормите ще бъде държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която е на ръба на банкрута поради скъпите излъчвания парникови квоти, които се постанова да купува тъкмо за какво замърсява.

Преди 2 година България към този момент бе наказана поради несъразмерното запрашаване на въздуха в куп общини, а в края на м.г. Европейска комисия още веднъж удостовери, че българските управляващи не поставят задоволително старания по казуса. Екоминистърът Нено Димов побърза да упрекна за това общините.

 

И ОЩЕ

Европейска комисия стартира и няколко процедури за определяне на нарушавания на европейското законодателство. Едното е за неизпълнени отговорности по цифровия обединен пазар. Страната ни не е приела правила на Европейски Съюз по отношение на достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения. България е призована да вкара вярно в законодателството си правото на Европейски Съюз по отношение на признаването на правосъдни решения, с които се постановат санкции отнемане от независимост. Мерки са нужни и в региона " пазарни злоупотреби ". Страната ни би трябвало да вземе ограничения и в случай че не стори това до два месеца, ще се снабди с нови каузи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР