България За и против влизането само с матура в специалност

България За и против влизането само с матура в специалност ...

"За" и "против" влизането само с матура в специалност "Право" в СУ.

България "За" и "против" влизането само с матура в специалност "Право" в СУ Вижте какви са мненията по въпроса 29 май 2020, 13:48 Кораб, потънал преди десетилетия, се появи на брега на язовир „Тича”
Кораб, потънал преди десетилетия, се появи на брега на язовир „Тича”
Задържаха двама разследващи полицаи при получаване на подкуп
Задържаха двама разследващи полицаи при получаване на подкуп
Водещата на
Водещата на "Здравей, България" Аделина Радева се раздели със зрителите на NOVA
Емил Димитров:
Емил Димитров: "Ако има по-достоен, веднага да идва"
Защо в Горнооряховско решиха да закрият училище
Защо в Горнооряховско решиха да закрият училище
Защо колата на жена от Ловеч осъмна със забита кирка?
Защо колата на жена от Ловеч осъмна със забита кирка?
Пътничка от дерайлиралия влак:
Пътничка от дерайлиралия влак: "Може би беше предотвратена по-голяма трагедия"
8 нови случая на коронавирус у нас, 1015 души са излекувани
8 нови случая на коронавирус у нас, 1015 души са излекувани

андидатстването за специалност „Право” в Софийския университет ще става само с оценката от матурата по български език и литература тази година. Това стана ясно, след като правителството отмени традиционните писмени изпити по български език и история. Причина са мерките срещу коронавируса, припомнят в предаването "Здравей, България" по NOVA.

Защо много от кандидат-студентите обаче останаха недоволни? 

Решението за отпадането на изпитите дойде непосредствено преди провеждането на матурите.

Кандидат-студентът Мирон се е подготвил и за двата варианта, но съжалява, че му се е наложило да дава пари за частни уроци. Ето какво споделя той:

"Това за мен е нож с две остриета. Родителите ми са дали немалко средства, за да мога да се подготвям. От друга страна, съм на мнение, че тези изпити и всичките теми, които трябва да се назубрят, не са оптималният начин, по който да се прецени дали един човек е годен за дадена специалност", смята той и дава пример с влизането в Сорбоната, където влизането не е много трудно, но след това се минава през трудни изпити и излизат само качествените кадри. 

Изгониха абитуриентите от "Александър Невски", купон в "Бояна"

Мария също се подготвя от години за тези изпити, но подхожда с разбиране към създалата се ситуация:

"Разбира се, за някои университети, те се провеждат онлайн, но лично за Софийския, особено по история и български език, не мисля, че има подходящи условия да се направят в онлайн среда. Това са много сложни изпити и може много лесно да се препише", казва тя.

Нели Бачева, която е завършила Юридическия факултет тази година, смята, че прием с матури е недопустим:

 "Това е най-лесният вариант, но според мен не е удачен, защото в обществото остава едно чувство на несправедливост. Малко се губи доверието в авторитета на тази толкова трудна специалност", посочва Бачева. 

"Аз съм учител по български език и литература и знам, че матурата всъщност представя един минимум от знания и тя не е достатъчно средство, за да докаже колко са подготвени кандидат-студентите за тази специалност", добавя тя. 

От университета са категорични, че няма да позволят с падането на изпитите да падне и качеството на образованието. 

"Големият проблем на юридическото образование не е в приема, а в изхода. В повече юридически университети в света дори няма изискване относно приема - като специални изпити. След това обаче фунията се стеснява много и завършват само най-добрите. За справка мога да кажа, че в Юридическия факултет на СУ с випуска си завършват не повече от 85% от постъпилите", коментира деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Даниел Вълчев.

"Известно е, че в повечето други юридически факултети в страната се влиза лесно. Нека да видим тази година, ако се влиза по-лесно в Юридическия факултет на Софийския университет, дали това няма да даде по-добри резултати", посочи преподавателят проф. Атанас Семов.

Според професор Семов трябва да бъдат въведени единни изпити за прием във всички юридически факултети в страната. По-важното обаче било да има еднакви държавни изпити за завършващите. 

Източник: vesti.bg