България взима два медицински хеликоптера на лизинг, а програмата за

...
България взима два медицински хеликоптера на лизинг, а програмата за
Коментари Харесай

Помощта по въздуха: България взима два хеликоптера на лизинг


България взима два медицински хеликоптера на лизинг, а програмата за образование на е към този момент подготвена. Това разгласи на брифинг служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

„ В идната седмица ще стартира избор на медици, които би трябвало да минат първо през катедра „ Авиационна медицина “ на Военномедицински институт и по-късно да проведат триседмичен курс на образование “, сподели министърът.

Започва също по този начин определянето на екипа и извеждането на координационния център в София.

„ След обиколка в страната по лечебните заведения установихме местата с лечебните заведения, които могат да покрият услугата или построяването на за кацане. Сега ги предоставяме на министерство на превоза и защитата, с цел да прецизират дали са подобаващи, с цел да се започва и социална поръчка за създаване на тези площадки “, сподели още здравният министър.

Има избрани пет бази, в които ще бъдат ситуирани. Две от тях ще бъдат във Военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия и в региона на летище „ Враждебна “.

„ Вчера стартира работа работна група, с цел да бъде оповестена процедура за наемане на HEMS оператор, който да стартира оптимално бързо с два вертолета, ситуирани в тези две бази – Плевен и София “, сподели военачалник Златко Златев, шеф на Държавния авиационен оператор.

По думите на здравния министър в началото ще бъдат нужни 10 екипа - по пет за двете бази, които ще се състоят от доктор и здравна сестра - анестезиолози и реаниматори. А първоначално ще се извършват полети единствено денем.

„ Започвайки асимилиране на нов вид летателни апарати и нова подготовка, съгласно нас е рисково през нощта да се извършва търсене и избавяне. Освен това, няма и нужната правна база. Ефектът би могъл да бъде доста негативен, в случай че още първоначално допуснем някаква злополука, когато не сме усвоили авиационната техника “, сподели ген Златев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР